logo transparend vojvodina uzivo

Momirović: Za energetsku stabilnost borimo se na Dunavu

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno je potpisalo sporazume sa resornim ministarstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, koji podrazumevaju zajedničke hidrotehničke i bagerske radove na uređenju kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi, a resorni ministar Tomislav Momirović sledece nedelje obići će naše radnike u Bugarskoj.

U prvoj polovini naredne sedmice naši brodovi stižu na prve kritične tačke u Bugarskoj, gde će početi interventni bagerski radovi, podstio je Momirović i dodao da se za energetsku stabilnost i funkcionisanje srpske industrije u narednih mesec dana borimo na Dunavu.

“Imajući u vidu specifičnost posla koju srpska mehanizacija treba da uradi u Bugarskoj, kako bi se obezbedilo uredno dopremanje uglja u TENT, uvoz evrodizela, veštačkog đubriva, kao i izvoz poljoprivrednih proizvoda, ostvarena je puna saradnja sa nadležnim državnim organima u Bugarskoj i nadamo se da ćemo i dalje imati sjajnu interakciju sa komšijama u cilju ostvarivanja zajedničkog važnog cilja za čitavu Evropu – potpune plovnosti Dunavom, našim najznačajnijim plovnim koridorom”, rekao je Momirović.

On je dodao da će Vlada Srbije i MGSI nastaviti da daju stručnu podršku komšijama koje se, kao i nadležni u Srbiji, bore sa istorijskim niskim vodostajem reka i delimičnim ili potpunim prekidom rećnog saobraćaja.

“Konvoj tehničke mehanizacije pod sprskom zastavom u sredu je napustila vode Srbije i u prvoj polovini naredne nedelje stiže na prvu poziciju za bagerovanje u Bugarskoj. U međuvremenu ekipa hidrografa iz Republike Srbije koja je stigla u Bugarsku krajem prošle nedelje izvršila je hidrografska batimetrijska merenja u cilju utvrđivanja tačnog stanja plovnog puta i planiranja bagerskih radova”, rekao je ministar.

Sporazum o načinu finansiranja i izrade projektno – tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinske dozvole za Projekat „Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – Ušće Drine i Save potpisan je 9. septembra između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Sporazuma o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava između MGSI i Ministarstva transporta i komunikacija Republike Bugarske potpisan 3. septembra, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.