logo transparend vojvodina uzivo

Momirović: „Italija je velika šansa za plasman poljoprivrednih proizvoda iz Srbije“

Robna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Italijom u prošloj godini bila je više od pola milijarde evra i činila je preko 12 odsto vrednosti ukupne trgovinske robne razmene sa ovom zemljom, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je tokom izlaganja na Poslovnom forumu Srbija – Italija u Trstu i na kojem pored nekoliko ministara iz Srbije i Italije prisustvovao i veliki broj privrednika iz obe zemlje, rekao da su u ukupnom izvoz iz Srbije u Italiju poljoprivredno-prehrambeni proizvodi učestvovali sa 17,1 odsto.

– U našem ukupnom izvozu u Italiju koji je bio preko 300 miliona evra, trećinu čine žitarice. Italija je i prvo izvozno tržište za stočnu hranu za naše poljoprivrednike. Na ovo tržište plasiramo više od trećine ukupnog izvoza stočne hrane iz Srbije u svet i kada vidimo ove podatke potpuno je jasno koliko je Italija strateški važan trgovinski partner Srbije – izjavio je Momirović tokom Panela posvećenog cirkularnoj ekonomiji, a kome je prisistvovao veliki broj italijanskih i srpskih privrednika.

Momirović je naglasio i da su Srbija i Italija tradicionalno veoma bliski trgovinski partneri, a tome, kako je dodao svedoči i ukupna trgovinska razmena u 2023. koja je iznosila 4,5 milijardi evra, od čega je izvoz iz Srbije bio blizu dve milijarde evra.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.