Momirović i Sjarto: Uklonićemo „trn“ u našim odnosima i modernizovati prelaze

BEOGRAD – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović ocenio je danas saradnju Srbije i Mađarske kao izuzetno dobru, ali je naglasio i da je neophodno napraviti radikalne korake na modernizaciji graničnih prelaza kako bi građani obe zemlje videli dubinu tih odnosa i zajedničke ambicije Beograda i Budimpešte.

Momirović je to izjavio na otvaranju Srpsko-mađarskog poslovnog foruma u Privrednoj komori Srbije, na kojem je učestvovalo 70 kompanija iz obe zemlje u okviru održavanja 13. zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije sa Mađarskom, a na gde je govrio i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

„Napravili smo neverovatne korake u odnosima kako na političkom tako i u ekonomskom smislu, ta alijansa Srbije i Mađarske jasan je signal da naše dve zemlje ne prihvataju da budu poražane ni na jednom polju u ovim turbulentim vremenima, ali to se ne vidi na graničnim prelazima i zato tu moramo nešto radikalno da učinimo kako bi svi građani videli koliko su naši odnosi duboki, naše ambicije velike, koliko nam je budućnost naših država i naroda važna“, rekao je Momirović.

On je naglasio da mu je upravo zato drago što su danas postignuti dogovori kako bi što pre granicu kroz koju prolazi jako puno građana čitave Evrope doveli na potreban nivo. Ta granica je, kako kaže, simbol našeg prijateljstva i zajedništva koje će zauvek ostati čvrsto i stub ne samo bezbednosti Srbije i Mađarske već i cele Evrope. Sijarto je, govoreći na temu koju je nazvao „jedinim trnom“ u odnosima dve zemlje, kao dobro ocenio to što je postignut sporazum da se taj problem reši na tri prelaza između Srbije i Mađarske.

„Sporazumeli smo se da ćemo se osloboditi jedinog trna koji nam smeta, izvući ćemo ga iz dlana, a to je situacija da se na granicama čeka i satima. To čekanje ne oslikava naše dobre odnose, dogovorili smo se da ćemo između Reske i Horgoša izgraditi jedan od najmoderijih prelaza, urediti prelaz Bački Breg-Hercegsanto za teretni saobraćaj, a Bački Vinogradi-Ašothalom za autobuski, što će rasteriti granični prelaz na autoputu“, rekao je Sijarto na skupu koji je organizovala Privredna komora Srbije sa mađarskim Ministarstvom za spoljne poslove i trgovinu i Agencijom za promociju izvoza Mađarske.

Momirović je na skupu izrazio zahvalnost svim prisutnima koji su u ovim „teškim trenucima, u kojima svi osećamo neizmernu tugu, smogli snage i uložili napor da profesionalnim angažmanom organizuju izuzetno značajan poslovni forum“, u sklopu Zajedničke komisije kojom predsedava zajedno sa Sijartom.

Podsetio je da su prioritetne oblasti saradnje dogovorene u martu na satanku predsednika Srbije i premijera Mađarkse a to su energetika, infrastruktura, agrar, bezbednost naročito po pitanju migracija. Momirović je ocenio da upravo ovakvi susreti doprinose odličnim bilateralim, ekonomskim odnosima i unapređenju tih ključnih pitanja za naše dve zemlje.

„Koliko su naše dve zemlje otišle ne samo u politčkom smislu već i u ekonomskom smislu svedoči podatak da je izvoz Srbije u Mađarsku 2012. godine iznosio je 245 miliona evra, dok je u 2022. godini bio 1,5 milijardi evra“, rekao je ministar.

Podsetio je da je uzvoz iz Mađarske 2012. godine bio 727 miliona evra, a 10 godina kasnije 2,1 milijardu evra. To su zaista veliki rezultati i govore koliko se naša privreda i naši odnosi promenili na bolje“, rekao je ministar i naglasio da je povećanjem izvoza iz Srbije, vođen rastom izvoza delova i komponenata autoindustije smanjen trgovinski deficit. Pokrivenost uvoza izvozom u 2012. godini bila je 33 odsto, u 2020. 70 odsto, rekao je on i naglasio da su to veliki koraci, ali ne i dovoljni rezultati koje Srbija želi da postigne.

Momirović je naglasio da se definisani prioriteti saradnje odnose na polje energetske bezbednosti i stabilnosti, projekte poput razvoja Panonskog koridora za prenošenje energije, izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske, skladištenja gasa, uspostavljanja boljih infrastruktrunih veza kroz modernizaciju pruge Subotica-Budimpešta, Subotica-Segedin, uspostavljanja zelenih koridora, saradnje između EU i CEFT-e odnosno Zapadnog Balkana i, naravno, pitanja graničnih prelaza.

Osim Sijarta i ministra Momirovića, na skupu je govorio i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, koji je ocenio da Srbija i Mađarska neguju dobrosusedske odnose praveći klimu koja nikada nije bila bolja kada je reč o političkim odnosima i zajedničkim projektima. „Imamo odlične temelje za još bolju privrednu, trgovinsku i investicionu saradnju, rekao je Čadež i ocenio da je u teškim trenucima potrebno imati prijatelje i dobre susede i raditi na otklanjanju svih barijera i povezivanju tržišta unutar regiona, kao i približavanju ekonomija Zapadnog Balkana evropskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zajednički infrastrukturni projekti, energetski i saobraćajni, su od velikog značaja jer će omogućiti snabdevanje energentima građana i privrede dve zemlje i veću energetsku sigurnost i bolje saobraćajno povezivanje. Poslovni forum u Privrednoj komori Srbije počeo je minutom ćutanja za stradale u dve velike tragedije koje su zadesile Srbiju, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u selima Malo Orašje kod Smedereva i Dubona kod Mladenovca.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.