logo transparend vojvodina uzivo

Momirović i Košar otvorili dvodnevni forum Francuska – Zapadni Balkan u Beogradu

BEOGRAD – Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar otvorili su danas dvodnevni forum Francuska – Zapadni Balkan: „Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse“ koji organizuje Francusko-srpska privredna komora u saradnji sa Ambasadom Francuske u Beogradu i savetnicima Francuske za spoljnu trgovinu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović poručio je u uvodnom obraćanju da su Ministarstvo i Vlada Srbije čvrsto opredeljeni za stvaranje dinamičnog poslovnog okruženja, koje podstiče preduzetnički duh, trgovinsku razmenu i stvara povoljnu investiciju u kliniku.

„Ekonomske veze naše dve zemlje su veoma jake i baziraju se na razvijenoj trgovinskoj razmeni, roba i usluga i značajnim francuskim ulaganjima, pre svega u kapitalne projekte u našoj zemlji. Robna razmena sa Francuskom odvija se sa stalnim trendom uvećanja obima i u poslednjih deset godina ona je utrostručena“, rekao je Momirović.

On je dodao da je u prošloj godini Francuska bila jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije, a vrednost ukupne robne razmene iznosila je 1,8 milijardi evra.

„Francuska se nalazi i na listi deset najvećih investitora sa ulaganjem od 1,3 milijarde evra i u Srbiji, a registrovano je oko 340 aktivnih privrednih društava sa većinskim učešćem francuskog kapitala. Poslednjih godina je prisutna tendencija ulaganja francuskih kompanija u kapitalne infrastrukturne projekte po modelu koncesija i javno-privatnih partnerstava“, naveo je Momirović.

On je dodao da postoji veliki potencijal za proširenje ekonomske saradnje u oblasti poljoprivrede i agroindustrije.

„Svesni smo da su velike evropske francuske kompanije zainteresovane, ne samo za Srbiju, već za ceo region Zapadnog Balkana, gde su naša tržišta pojedinačno gledana ipak mala i jako je važno da se ukrupnjavaju. Srbija je u tom smislu preuzela vodeću ulogu i razvila se u regionalni industrijski, trgovinski, ali i digitalni hub, čemu u prilog govori podatak da smo privukli oko 80 odsto francuskih ulaganja u region“, naglasio je Momirović.

On je dodao da je Vlada Srbije snažno orijentisana da pruži podršku privatnim investitorima, da razvijaju svoje poslovanje.

„Da napomenem još jedan jako važan projekat – Beogradski Ekspo 2027. To je veliki događaj za našu zemlju, događaj koji sa pažnjom očekujemo, za koji se pažljivo pripremamo i očekujem i pozivam sve naše partnere da uzmu učešće u organizaciji ovog događanja i izgradnji ekspo izložbe“, rekao je Momirović.

Francuski ambasador u Srbiji Pjer Košar ocenio je da je održavanje Foruma jasan znak vitalnosti odnosa između Francuske i Srbije.

„Od posete predsednika Republike (Emanuela Makrona) 2019. godine, ojačali smo privrednu razmenu između naše dve zemlje. I na regionalnom nivou postoji dinamika koja pogoduje francuskom prisustvu, podržana strateškim prioritetom koji dajemo Zapadnom Balkanu“, rekao je Košar.

Dodao je da se trgovina između Francuske i Srbije utrostručila se za 10 godina.

„Francuske kompanije imaju poverenja u dinamiku i stabilnost srpske privrede, koja je za 10 godina udvostručila BDP. Ovde francuske kompanije sprovode strateške projekte, tu naravno mislim na aerodrom Nikola Tesla, kojim upravlja VINCI, projekat beogradskog metroa, koji uključuje nekoliko francuskih kompanija ili Centra za upravljanje otpadom kojim upravlja Veolia“, rekao je Košar.

On je dodao da su energetika, transport i održivi razvoj vodeći sektori bilateralne saradnje, u kojima francuske kompanije stavljaju svoje znanje na uslugu Srbiji.

„Francuska i njene kompanije takođe mogu doprineti uspehu Ekspa 2027, koji će biti održan u Beogradu. Imamo dokazanu stručnost u oblasti upravljanja velikim međunarodnim događajima. Mislim na Evro 2016, Svetsko prvenstvo u ragbiju 2023. i naravno Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024“, rekao je Košar.

Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić istakao je da je forum organizovan kako bi se olakšao dijalog između francuskih kompanija i onih sa Zapadnog Balkana i kako bi se ojačala regionalna saradnja.

„Veliko nam je zadovoljstvo što danas okupljamo oko 150 kompanija, a u naredna dva dana imaćemo priliku da održimo šest panela sa preko 20 panelista iz renomiranih francuskih preduzeća kao i predstavnika institucija i preduzeća sa Zapadnog Balkana“, rekao je Stokić.

Dodao je da će se svim učesnicima pružiti prilika da kroz organizovane B2B sastanke istraže potencijalne mogućnosti za saradnju.

Na Forumu Francuska – Zapadni Balkan predstavljeni planovi i tema za EXPO 2027

Na forumu Francuska – Zapadni Balkan: „Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse“ direktor preduzeća EXPO 2027 Beograd Dušan Borovčanin predstavio je planove i očekivanja u vezi sa održavanjem te specijalizovane izložbe 2027. godine, kao i temu izložbe „Igraj za čovečanstvo“.

Borovčanin je rekao da je to veliki istorijski događaj i da je veoma značajan za Srbiju koja će se kroz 92 dana trajanja „sebe predstaviti na najbolji mogući način“.

Borovčanin je podsetio da se ideja da se Srbija kandiduje za domaćina javila za vreme održavanja Ekspa u Dubaiju 2020. godine kada je srpski paviljon posetilo 1,3 miliona posetilaca.

Borovčanin je rekao da postoji razlika između svetskog i specijalizovanog Ekspa.

„Svetski Ekspo traje šest meseci i nema jednu temu, nego je opšti skup zemalja, nema prostornog ograničenja. Svetki Ekspo mogu da organizuju samo najveće zemlje, poput Kine, SAD, Japana. Međutim i posle specijalizovanih izložbi Ekspo, zemlje domaćini su imale velike benefite, pre svega one koji se odnose na infrastrkturu. Na primer, Lisabon je dobio novi sajam, novu metro liniju“, objašnjava Borovčanin.

Pored toga što ostaju značajni infrastrukturni objekti, Borovčanin, objašnjava da je Ekspo prilika da svaka zemlja vidi gde je u odnosu na druge.

On je dodao da će svakog dana tokom trajanja Ekspa biti obeležen nacionalni dan neke zemlje, a nekada čak i više u toku jednog dana.

Borovčanin je dodao da je ovo prvi Ekspo koji se dešava u ovom regionu i da je prilika da se Srbija prikaže kao poslovno, kulturno i ekonomsko okruženje, jer će mnoge zemlje želeti da je upoznaju.

Borovčanin je govorio i o temi i istakao da je cilj bio da bude relevantna za sve zemlje.

„Naša tema je Play for humanity ili Igraj za čovečanstvo, a igra je sastvani deo muzike i sporta. Oni imaju veliku moć da spajaju i da ujednine ljude. Igra u smislu tradicije i plesova, povezuje ljude, daje im mogućnost da sebe predstave, pogotovo one male zemlje koje tehnološki nisu razvijene, a uzeće učešće. Igra i stimuliše ljude da na kreativan način misle, da razmišljaju i maštaju“, naveo je direktor preduzeća Ekspo.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica je istakao da je Ekspo ogroman projekat i da je potrebno da se izgrade paviljoni, prateći sadržaji i Nacionali stadion.

„Trenutno se nasipa i priprema teren za gradnju, jer je ovo jedno vrlo zahtevno područje zbog podzemnih voda. Potrebno je da sve podignemo sa visine od 71 do 73 metara, a na visinu iznad 74 metara. Sada se vidi već 12 stubova za buduću Halu 5“, dodao je on.

On je istakao i značaj izgradnje Nacionalnog stadiona i dodao da je projektom predviđena zelena fasada stadiona i 9.000 stabala u celoj zoni.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.