Moguće proširenje kapaciteta na gasovodu Srbija – Bugarska

NIŠ – Postoji mogućnost proširenja kapaciteta gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske sa 1,8 na 3,2 milijarde kubnih metara, izjavio je danas generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

On je prilikom posete merno-regulacione stanice „Trupale“ na gasnom interkonektoru između Srbije i Bugarske u Nišu, naveo da bi Srbija takođe mogla da izgradi novi gasovod od Niša, preko Beograda, do mađarske granice koji bi praktično spojio grčki LNG terminal u Aleksandropolisu sa jednim od najvećih skladišta u Evropi, u austrijskom Baumgartneru.

„To znači da bi mogli da se spojimo sa izvorima gasa na Severnom moru“, rekao je Bajatović.

On je podsetio da se radi interkonekcija od Niša ka makedonskoj granici, ali će se trasa menjati zbog autoputa.

„Ostalo je još 17 kilometara“, kazao je Bajatović i dodao da su kolege iz Grčke rekle da se radi gasovod do Skoplja.

„Očekujem da će taj interkonektor u godinu i po, maksimum dve, biti u funkciji“, rekao je Bajatović.

Bajatović je najavio i gradnju interkonektora ka Rumuniji i Republici Srpskoj, kao i proširenje gasnih skladišta u Itebeju, Česteregu i Tilvi.

Bajatović je gasnu stanicu „Trupale“ posetio zajedno sa direktorkom Odeljenja za evropske integracije i ekonomiju u Delegaciji EU u Srbiji Andreom Hohuber, koja je rekla da su danas videli rezultate fizičke i ekonomske saradnje Srbije i EU na izgradnji gasovoda između Srbije i Bugarske.

„Ovaj gasovod će povećati srpski pristup izvorima snabdevanja gasom i povećati energetsku bezbednost pružanjem dodatne trase i izvora gasa. On ima izuzetnu važnost kako u ekonomskom tako i u političkom smislu da zaštiti energiju, energetske potrebe srpske industrije i domaćinstava i da smanji zavisnost na jednom snabdevaču“, rekla je Hohuber.

Kako je navela, ovom investicijom Evropska unija je potvrdila važnost koju daje energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji u Srbiji.

„Pre godinu dana energetski paket podrške za Srbiju u iznosu od 165 miliona evra je bio potpisan. Paket energetske podrške je pomogao Srbiji da se suoči sa energetskom krizom i da promoviše tranziciju ka čistoj energiji“, kazala je Hohuber.

Hohuber je istakla da će Evropska unija nastaviti da podržava napore Srbije u energetskoj reformi.

Gasni interkonektor između Srbije i Bugarske pušten je u rad početkom decembra prošle godine.

Obezbediće dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, koje iznose oko tri milijarde kubnih metara gasa.

Gasni interkonektor povezuje postojeću mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u Sofiji u dužini od 109 kilometara, a putem njega nabavljaće se gas iz Azerbejdžana čime će se Srbija osloboditi zavisnosti od ruskog gasa.

Generalni direktor JP „Srbijagas“ upoznao je evropsku delegaciju sa strateškim planovima JP „Srbijagas“ za snabdevanje regionalnog tržišta, kao i o mogućnostima podrške EU u realizaciji tog projekta.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.