Moderni objekat zdravstvene ustanove otvara se uskoro na Vidovdanskom naselju

NOVI SAD – Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je danas završne radove na Domu zdravlja „Vidovdansko naselje“, 31. objekta Doma zdravlja na teritoriji Novog Sada. Đurić je istakao da su radovi pri kraju i da je otvaranje objekta planirano za nešto više od mesec dana.

„Dom zdravlja „Vidovdansko naselje“ je veličine od 1045 kvadrata, a u njemu će biti zaposleno 46 zdravstenih radnika, kojima će se od septembra povećati plate za 5,5 posto, a od decembra će imati i 10 posto veće plate.“

„U objekat je uloženo 207 miliona dinara, dok je za opremu izdvojeno 81 milion dinara. Očekujemo da će za nekih 5 do 6 nedelja krenuti objekat da radi i da će tada početi da se leče i prvi pacijenti ovde“, rekao je gradonačelnik.

Najavio je da je u planu izgradnja i Doma zdravlja u Veterniku naredne godine. „Veternik je narastao, građani su nam tražili Dom zdravlja i to će nam biti sledeći veliki poduhvat. „Nastavljamo dalje da razvijamo Novi Sad, u njega naravno spada i Vidovdansko naselje. Od 2012. godine u ovo naselje smo uložili milijardu i 300 miliona dinara, a u ukupno zdravstvo 11 milijardi i 300 miliona dinara Direktor doma zdravlja dr Veselin Bojat izjavio je da mu je zadovoljstvo da se nalazi na čelu jedne ovakve zdravstvene ustanove.

„Novi Sad je prvi u Srbiji po broju objekata koji su podignuti i rekonstruisani. Treba pomenuti rekonstrukciju objekta u Almaškoj ulici, na Limanu, izgradnju novog objekta na Adicama i sada objekta na Vidovdasnkom naselju.“

„Ovde će se lečiti oko 25.000 stanovnika Vidovdanskog naselja, Klise i Slane bare. To je godišnje 250.000 medicinskih usluga u odličnim uslovima sa najsavremenijom opremom, koju je obezbedio grad.“, rekao je doktor. On je istakao da će u budućnosti biti još mnogo posla za medicinske radnike na teritoriji Novog Sada. „Prilikom postavljanja kamena temeljca ovde je položena vremenska kapsula 21. marta 2022. godine u koju je stavljena Hipokratova zakletva sa potpisima mladih lekara i medicinskih sestara. Na taj način smo hteli da pokažemo da nisu samo reči kada kažemo mladima da ostanu ovde i da nema potrebe da traže posao negde drugde, već da će ovde imati uslove za rad u najsavremenijim objektima, zaključio je Bojat.

Foto: Gradske info

Gradonačelnik Đurić je nakon posete Doma zdravlja posetio i MZ Vidovdansko naselje, u koju je uloženo 3,5 miliona evra. U prostorijama mesne zajednice Đurić je održao sastanak sa stanovnicima ovog naselja i razgovarao o potrebama i tekućim problemima.

Đurić je takođe posetio štampariju „Školska knjiga“ koja se nalazi na adresi Živojina Ćuluma 32. Ova štamparija osnovana je pre 25 godina i bavi se štampanjem knjiga koje imaju edukativnu svrhu. Ono što ovu štampariju izdvaja od drugih jeste da od 20 zaposlenih, 15 osoba su sa invalididtetom i zbog toga ova štamparija dobija subvencije od države. Iz firme ističu da u oblast profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa iivaliditetom uspešno sprovode obuke osoba sa inavalilitetom prema akreditovanim programima od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to: obuke za pomoćnika knjigovesca, obuke za zbirno i kombinovano pakovanje prehrambenih i neprehrambenih proizvoda i obuke za izradu papirne ambalaže, galanterije i pakovanje.

Foto: Gradske info

„Naš cilj je da u narednim godinama sprovedemo više obuka po programima odobrenim od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka socijalna pitanja i time pružimo priliku osobama sa invaliditetom da savladaju veštinu rada i doprinesemo socijalizaciji teže zapošljivih lica. Planirane ciljeve ćemo težiti da ostvarimo uz državnu pomoć i da zajedničkim trudom iuključivanjem što većeg broja polaznika obuke pružimo mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa i time dovedemo do poboljšanja položaja osoba sa invalilitetom“, navode iz štamparije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: