Moče, prženice ili kvašenice…. Kako ih vi zovete?

SRBIJA – Verovatno su vam ovo jelo pravile bake za doručak, a prosto je neverovatno koliko imena ima u zavisnosti u kom delu države živite!

Prženice se prave od svega što verovatno imate kod kuće – hleb, jaja i mleko. Karakteristično za naše područje je da se prave od starog hleba, a idealne su kada su meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja.

U Banatu ih zovu „kvašenice“, u Bačkoj „pofezne“, „moča“ ili „bundaš kenjer“ (bundás kenyér), na jugu Srbije „ribanjke“ ili „kriške“, u Sremu i Bačkoj „zavijače“, u Mačvi „rutavci“, u Bosni „pohovani hleb“, a negde još „ciganski tost“ i „hleb u jaja“.

Iako se kod nas najčešće jedu slane, u Americi se jedu slatke – sigurno ste čuli za čuveni French toast. Ali kako ih onda zovu u Francuskoj? Francuzi ovo jelo zovu pain perdu, u prevodu izgubljeni hleb. U Engleskoj su prženice poznate pod imenom eggy bread, u Španiji torrijas, dok ih u Mijanmaru zovu Bombajski hleb.

Foto: Unsplash/NajlaCam

Mi ih najčešće jedemo sa jogurtom, a interesantno je to da ih Škoti jedu isključivo sa kobasicama, a Indijci sa ljutom papričicom i iseckanim lukom.

Iako poreklo ovog jela nije poznato, prva verzija ovog jela pojavljuje se u rimskom kuvaru iz IV veka. Po tom receptu bajat hleb se potopi u mleko i proprži da bi se rešio problem bajatog ukusa. Druga verzija se pojavljuje u Srednjem veku pod nazivom Pan Dulcis. Po ovom receptu hleb se potopi u mleko, proprži u ulju, uvalja u med i posluži. Slične varijante ovog jela se pojavljuju u raznim srednjovekovnim državama.

Domaći recept za prženice

Hleb ( odstajao 2-3 dana)
5 jaja
200 ml mleka
1 kašika soli
ulje za prženje

Priprema:

Ulupati jaja pa dodati mleko i so.

Ugrejati ulje pa svaki komad hleba uvaljati u smesu od jaja i mleka i pržiti na ulju.

Paziti da vatra ne bude ni previše jaka ni preslaba da ne bi izgorele ili se „natopile“ uljem. Najbolje kada uključujete ringlu da okrenete prekidač na jedan slabije od najjačeg.

Ispržen hleb ocediti na ubrus pa poslužiti tako tople uz jogurt ili priloge po želji.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.