logo transparend vojvodina uzivo

Moć komplimenata: Kakav uticaj imaju na nas

Komplimenti su često vrlo ugodni za ljude i mogu imati pozitivan uticaj na naše raspoloženje i samopoštovanje. Kada dobijemo kompliment, to može da nas učini srećnim, da nam podigne samopouzdanje i da nam pokaže da smo cenjeni i da imamo vrednost.

Psihološka istraživanja sugerišu da komplimenti aktiviraju u mozgu centre za nagradu, iste one koji se aktiviraju kada iznenada dobijemo novac. 

Primanje komplimenata može da podstakne lučenje dopamina u mozgu, što može da izazove osećaj zadovoljstva i nagrade. Takođe, kada dobijemo kompliment od nekoga ko nam je važan ili koga cenimo, to može da nas motiviše da se još više trudimo i da budemo još bolji.

Komplimenti pomažu da se čovek oseća primećeno i priznato, a to su univerzalne čovekove potrebe. Ono što je važno jeste da je kompliment iskren!

Međutim, neki ljudi mogu imati teškoće sa primanjem komplimenata. Mogu se osećati neprijatno ili neugodno, ili imati tendenciju da odbijaju ili minimiziraju komplimente. Ovo može biti posledica nedostatka samopouzdanja, straha od uspeha ili osećaja da ne zaslužuju komplimente. 

U takvim slučajevima, bilo bi korisno raditi na poboljšanju samopoštovanja i prihvatanju pozitivne povratne informacije od drugih ljudi.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.