logo transparend vojvodina uzivo

Mnogobrojni infastruktuni radovi realizuju se na teritoriji Zrenjanina i okolnih sela

ZRENJANIN – Tokom protekle nedelje Grad Zrenjanin je postao vlasnik dve zgrade od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja zgrade Zadružne banke i Zgrade culture u Ečki, Ministarstvo za državnu upravu I lokalnu samoupravu doniralo je laptop računare Gradskoj upravi, a predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek posetio je Tomaševac i tom prilikom sportistima i učenicima uručio sportsku donaciju.

Takođe,  najavljen je tradicionalni Zimski turnir u malom fudbalu, ali i produžen rok Javnog poziva za energetski vaučer.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predstavnica Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jelena Zagorac potpisali su u Zrenjaninu dva ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti, na osnovu kojih je Grad Zrenjanin, bez naknade, postao vlasnik nepokretnosti koje su se nalazile u javnoj svojini Republike Srbije, Zgrade zadržne banke i Zgrade kulture u Ečki.

Gradonačelnik je tom prilikom ocenio da je ovo potpisivanje značajno iz više razloga.

“Pribavljanjem objekta Srpske zadružne banke u javnu svojinu grada dobili smo mogućnost da pristupimo kompletnoj rekonstrukciji jedne od najlepših zgrada u Zrenjaninu, baštinimo delo arhitekte Brašovana, ali i značajno unapredimo segment kulture u gradu, preseljenjem Savremene galerije i otvaranjem novog izložbenog prostora u centru grada. Takođe, rad Savremene galerije biće proširen i u okviru kolonije u Ečki, kao dodatni sadržaj kulturnoj i turističkoj ponudi dvorca “Kaštel”, još jednog bisera istorije i arhitekture na teritoriji našeg grada”, rekao je gradonačelnik nakon potpisivanja ugovora.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić posetio je juče  Zrenjanin, gde je predstavnicima lokalne administracije uručio donaciju Ministarstva u vidu 20 laptop računara, a u cilju olakšanja rada opštinske, odnosno gradske uprave.

Prema njegovim rečima, ovom simboličnom donacijom Ministarstvo nastoji da unapredi rad lokalnih organa i pokaže da je tu za pomoć i podršku svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Dabić je dodao da je veliki napredak ostvaren otkako je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave započelo proces sveukupne digitalizacije javne uprave, sa jedinstvenim ciljem pojednostavljenja administrativnih procedura, kako bi se građanima omogućilo da na brz i efikasan način ostvare sva svoja prava koja imaju pred organima uprave.

Delegacija Sportskog saveza Srbije, u kojoj su bili predsednik Davor Štefanek i generalni sekretar Goran Marinković, posetila je Mesnu zajednicu Tomaševac.

Zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom, generalnom sekretarkom Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosavom Đapić Atanacković i predsednikom Saveta MZ Tomaševac Goranom Fijatom, oni su uručili komplete sportske opreme, lopti i rekvizita sportistima u tom selu, a najmlađi sportisti, učenici OŠ “Mladost”, imali su priliku i da razgovaraju sa Štefanekom, svetskim i olimpijskim šampionom u rvanju, koji im je preneo neka svoja sportska i životna iskustva.

“Sportski savez Srbije se trudi, iz godine u godinu, da unapređuje uslove za bavljenje sportom kod dece u njihovom mestu, bez obzira gde žive i kojim se sportom bave. Iz tog razloga posećujemo i mnoge manje sredine – danas smo izabrali Tomaševac – u kojima delimo sportsku opremu i želimo da podignemo na viši nivo celokupnu sportsku infrastrukturu u Srbiji, i to činimo u saradnji sa državom i Ministarstvom omladine i sporta. Glavni cilj nam je da što više dece uključimo u sistem sporta, jer sport može da im donese samo dobro i pozitivno, u zdravstvenom, socijalnom, društvenom i svakom drugom pogledu”, rekao je Štefanek i dodao da su brojni istaknuti sportisti potekli upravo iz seoskih sredina, pomenuvši kao najbolji primer Klek.

Tradicionalni Zimski turnir u malom fudbalu počinje u utorak, 23. decembra, u zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”, najavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj se, ispred Grada Zrenjanina obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Rekao je da je ovo jedanaesti turnir i da je prošle godine oboren rekord kada je u pitanju broj učesnika i ekipa.

– U svim kategorijama imali smo 93 ekipe, što dokazuje da je turnir dobro posećen i nadam se daće tako biti i ovog puta. Naravno, Grad Zrenjanin je tu da pomogne u realizaciji Zimskog turnira – rekao je on i dodao da je to jedna od najposećenijih sportskih dešavanja u zimskom periodu.

Podsećamo, na teritoriji Zrenjanin u toku su radovi na igradnji kanalizacione mreže u naseljenim mestima Elemir, Lazarevu i Kleku. U Elemiru se realizuje ugovor u vrednosti 17 miliona dinara, a od ukupno predviđena 32 kilometra kanalizacione mreže u tom selu do sada je završeno 23 kilometra.

U Tarašu su izvedeni radovi na zameni dotrajale stolarije na zgradi OŠ “Svetozar Marković – Toza”, kao značajan doprinos poboljšanju energetske efikasnosti, ali i bezbednosti učenika.

Pre nekoliko dana završeni su i radovi na čišćenju, konzervaciji i restauraciji spomenika Žarku Zrenjaninu, čime je mu je vraćen originalni izgled iz 1952. godine, kada je i otkriven. Ovim je Grad Zrenjanin, na inicijativu gradonačelnika, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin i uz pomoć sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za investiciono održavanje spomenika i ratnih vojnih memorijala, obnovio monument posvećen ličnosti čije ime nosi, a u susret značajnom jubileju, 80. godišnjici od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 1944. godine.

Izgradnja nove trim-staze u Karađorđevom parku, na trasi prethodne, počela je proteklih dana, a za tu svrhu obezbeđena su sredstva od Ministarstva omladine i sporta, u iznosu od 20 miliona dinara. Izgradnja trim-staze, pored ozelenjavanja, planirana je u sklopu rekonstrukcije Karađorđevog parka, kako bi to mesto bilo oplemenjeno novim sadržajima, budući da se u blizini nalaze i sportski objekti, a stazu su i do sada koristili brojni sportisti i rekreativci.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.