Mnogi se pitaju: Šta je šomloi galuška –„planinski venac pod snegom”

Somlói Galuska
SUBOTICA – Brojni turisti koji dođu u Suboticu pitaju se šta znači „Šomloi galuška” koju Subotičani često pominju u svojoj gastonomskoj ponudi, a ne kriju  iznenađenje kada otkriju da se iza čudnog i za izgovor mnogima teško izgovorenog pojma krije – poslastica.

Tragajući za njenim poreklom, otkrili smo i legendu kako je nastala, a motiv je kao i obično bila – ljubav.

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana “Gundel” u Budimpešti, od sastojaka koje je našao u kuhinji na brzinu je smislio desert – piškote sa čokoladnim i vanila prelivom, rumom, suvim grožđem i šlagom.

Dama je bila i više nego oduševljena, ali i mnogi drugi jer je poslastica koja se topila u ustima naprečac osvojila sve koji su probali bar jedan zalogaj. I sam očaran idejom, recept je počeo da usavršava restoranski poslastičar Seč Bela. Strpljivo je tražio meru za desert, koji se vadio kašikom i dekorisao šlagom. Kako je na prvi pogled izgledao kao planinski venac pod snegom, Seč je poslasticu nazvao “šomloi galuška”, po brdima Šomlo u blizini Balatona, kraju koji je poznat po dobrim vinima i zanimljivim kulinarskim đakonijama.

Slatkiš se, dve godine kasnije, pojavio na sajmu u Briselu, gde je osvojio prvu nagradu. Tako je, kao “mađarski omiljeni kolač”, kako je preveden na engleski, ušao u celu Evropu.

Kod nas je došao malo drugačije. Prilikom posete Budimpešti, poslasticu je probao jedan stari kuvar, koji je kroz razgovor sa kolegama saznao originalan recept. Tajnu je sa sobom doneo na Palić i podelio je sa poslastičarima u “Maloj gostioni”.

Od tada je “šomloi galuška” jedan od brendova “Male gostione”, najstarijeg restorana u Subotici, a i šire.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.