MMF: Veštačka inteligencija uticaće na 40 odsto poslova u svetu

VAŠINGTON – Veštačka inteligencija ce uticati na skoro 40 odsto poslova širom sveta, zamenjujući neke i dopunjujući druge, pa je potrebna pažljivo balansirana politika da bismo iskoristili njen potencijal, ocenila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Ona je na blogu MMF-a napisala da se nalazimo na ivici tehnološke revolucije koja bi mogla da poveća produktivnost, podstakne globalni rast i poveća prihode širom sveta, ali je ukazala da bi veštačka inteligencija takođe mogla da zameni poslove i produbi nejednakost.

Gaorgijeva ističe da će morati da bude osmišljen set politika kako bi bezbedno ogroman potencijal veštačke inteligencije bio iskorišćen za dobrobit čovečanstva.

Ona navodi da istraživanje MMF-a o potencijalnom uticaj veštačke inteligencije na globalno tržište rada pokazuje da će skoro 40 odsto radnih mesta biti pod uticajem veštačke inteligencije.

Imajući u vidu da veštačka inteligencija utiče na visokokvalifikovane poslove, napredne ekonomije suočavaju se sa vecim rizicima od veštačke inteligencije, ali i sa vecim mogucnostima da iskoriste njene prednosti, u poređenju sa tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju.

U naprednim ekonomijama veštačka inteligencija može uticati na oko 60 procenata radnih mesta, pokazuju rezultati istraživanja MMF-a.

Otprilike polovina poslova na kjoje će uticati veštačka inteligencija može imati koristi od toga zbog povećanja produktivnosti, ali za drugu polovinu veštačka inteligencija će moći da izvršava ključne zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom i dovesti do nižih plata i smanjenog zapošljavanja, navodi Georgijeva.

U najekstremnijim slučajevima, neki od ovih poslova mogu nestati.

Nasuprot tome, na tržištima u razvoju i zemljama sa niskim prihodima, očekuje se da ce veštačka inteligencija uticati na 40, odnosno 26 procenata radnih mesta.

Mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ni kvalifikovanu radnu snagu da iskoriste prednosti veštačke inteligencije, što povecava opasnost da bi vremenom mogla da se poveća nejednakost među nacijama.

Istraživanja pokazuju da veštačka inteligencija može pomoci manje iskusnim radnicima da brže povecaju svoju produktivnost, ali i da će mlađim radnicima možda biti lakše da se prilagode i tako dobiju veće plate, dok bi stariji radnici mogli imati problema da se prilagode.

Georgijeva ukazuje da je za zemlje od ključnog značaja da uspostave sveobuhvatne mreže socijalne zaštite i ponude programe prekvalifikacije za radnike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.