MMF odobrio Ukrajini kredit od 15,6 milijardi dolara

MMF odobrio je četvorogodišnji kredit za Ukrajinu od 15,6 milijardi dolara kao deo međunarodnog paketa podrške vrednog ukupno 115 milijardi dolara.

Odluka će omogućiti trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, navedeno je u saopštenju MMF-a, prenosi Rojters.

Ovaj kredit je prvi veliki program finansiranja koji je odobrio Međunarodni monetarni fond za neku zemlju zahvaćenu ratom velikih razmera.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i otpis duga do 20 milijardi dolara.

Ukrajina u naredne dve godine mora da ispuni određene uslove, uključujući korake za povećanje poreskih prihoda, održavanje stabilnosti kursa, očuvanje nezavisnosti centralne banke i jačanje napora u borbi protiv korupcije.

U drugoj fazi biće potrebne dublje reforme za unapređenje stabilnosti i ranu posleratnu obnovu, vraćanje u okvire predratne fiskalne i monetarne politike, jačanje konkurentnosti i reforme u energetskom sektoru, naveo je MMF.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi kredit MMF-a.

„To je važna pomoć u našoj borbi protiv agresije Rusije“, napisao je Zelenski na Tviteru.

Američka sekretarka za finansije Dženet Jelen ocenila je da će paket pomoći da se obezbedi ekonomska i finansijska stabilnost Ukrajine i da budu postavljeni temelji za dugoročnu rekonstrukciju.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.