Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ stipendira buduće majstore za proizvodnju pirotskog kačkavalja

Od sledeće školske godine, Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“ u Pirotu stipendiraće deset najboljih učenika koji upišu smer prerađivač mleka i troje budućih pekara. Zanimanje prerađivača mleka ključno je za očuvanje tradicije proizvodnje čuvenog pirotskog kačkavalja.

Za pravljenje kačkavalja po tradicionalnoj recepturi, osim fizičke snage, potrebno je i veliko znanje i umeće. Luka Panić, učenik treće godine Mlekarske škole, uspeo je da ovlada veštinama ovog zanata.

– U ovoj školi sam naučio mnogo – od pravljenja kačkavalja i sira, do jogurta i pavlake. Najteže je napraviti kačkavalj, jer zahteva mnogo različitih procesa. Mogu lako naći posao odmah posle srednje škole, a druga opcija je da nastavim da studiram – kaže Luka.

Majstor Boban Jovanović, koji vodi praksu u školi, dodaje da učenici prolaze kroz rigoroznu obuku.

– Ova generacija je jedna od najboljih u poslednjih nekoliko godina. Za izradu pravog kačkavalja potrebno je dve do tri godine intenzivnog rada. Imamo nekoliko učenika koji već sada mogu da počnu da rade u mlekarama – ističe Jovanović.

Iako je zanimanje prerađivača mleka izuzetno traženo, sve manje mladih se odlučuje za ovaj put. Da bi to promenila, škola je odlučila da ponudi stipendije u iznosu od 12.000 dinara mesečno za deset najboljih učenika.

– Naša osnovna ideja je da popularizujemo ove naše smerove i struku, jer je trend u celoj Srbiji da se sve manje dece odlučuje za poljoprivredno-prehrambene škole. Ovo je dodatna motivacija za njih – objašnjava profesorka Maja Manić.

Radionica Mlekarske škole svakodnevno preradi pet tona mleka, pružajući učenicima neprocenjivo praktično iskustvo.

– Naši učenici imaju siguran posao nakon školovanja, jer je ova škola jedinstvena u Srbiji po smeru prerađivač mleka. Imamo saradnju sa nekoliko velikih mlekara koje traže radnike – dodaje Manićeva.

Upravo ovakav spoj tradicije i moderne obuke garantuje budućnost pirotskog kačkavalja – najpoznatijeg srpskog tvrdog sira.

Tagovi:

Pročitajte još: