Mladi i nasleđe – tradicija i budućnost u prekograničnom regionu

NOVI SAD – “Mladi i nasleđe – tradicija i budućnost u prekograničnom regionu” naziv je evropskog projekta prekogranične saradnje, čiji nosilac je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i koji realizuje sa ustanovama kulture iz Vojvodine i mađarskom županijom Čongrad Čanad.

Kako kroz digitalne medije i inovativne sadržaje mladima približiti kulturno nasleđe i razviti svest o njegovom značaju , neka su od tema kojima se bave učesnici IPA projekta iz Vojvodine i Mađarske “Mladi i nasleđe- tradicija i budućnost u prekograničnom regionu”.

“Kulturno nasleđe ima simbolički ekonomski značaj. Cilj nam je da mladima ponudimo perspektivu u sticanju novih saznanja i da se ostvare na najbolji način”, kaže Stanislav Radulović, pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Ovakvi projekti znače za razvoj nove publike, koju institucije kulture prave kroz edukativne programe za decu i mlade.

“Kulturno nasleđe, opšta civilizacijska vrednost o kojoj svi zajedno treba da brinemo. Zato se bavimo programima sa mladim ljudima da bismo razvili svest da si zajedno učestvujemo u procesu očuvanja kulturnog nasleđa i njegovoj popularizaciji”, objašnjava Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

“Moramo da se prilagodimo potrebama savremenog doba i da se okrenemo novom vidu interpretacije kulturno nasleđa koji koristi veliki broj digitalnih medija i informaciono komunikacionih tehnologija, a interpretirano nasleđe da je razumljivo i dostupno mladim ljudima”, ističe Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

Projekat je otpočeo krajem 2020. i tajaće do aprila ove godine.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: