logo transparend vojvodina uzivo

Mladi dobro reaguju na najavljenu pomoc od 100 evra

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali precizirao je da u danu kada zakon stupi na snagu oni koji su napunili 16 godina imati pravo da dobije pomoć od 100 evra.

Ministar je to rekao obrazlažući Predlog zakona o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima će uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je podnela vlada.

“Ovaj zakon stupa na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku., videćemo koji je to dan, 13. Ili 14.januar. Dakle, do tog dana ko je napunio 16 godina ima pravo da dobije pomoć. Takođe, svako ko napuni 30 godina od tog dana ima pravo da dobije pomoć”, objasnio je Mali u Skupštini Srbije.

Poslanica Socijalstičke partije Srbije Snežana Paunović primetila je da je bilo vrlo simpatičnih odgovora u anketi koje je objavilo Ministarstvo finansija na koji način će mladi potrošiti 100 evra.

“Bilo je čak i najava da će neko isprositi devojku zahvaljujući tome što će dobiti 100 evra. To su sve lepi momenti koji govore u prilog onoga što je država Srbije radila u proteklih godinu dana, a to je da smo verovali u mlade ljude i zaista želeli da im pružimo podršku”, rekla je Paunović.

Ona je podsetila da su krajem godine donate i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Paunović je poručila mladima da ne smeju da pristanu na manje odgovoran odnos države rpema njima.

“Bez obzira kako će se menjati vlade, kako će se završavati neki izbori, neka ovo bude reper”, rekla je Paunović.

Mali je odgovorio da su mladi dobro reagovali na pomoć i da su pisali da će neko od njih kupiti patike, da će zaprositi devojku, neko da plati ratu za letovanje…

“Taj novac ulazi u našu ekonomiju, mladi će taj novac potrošiti. Mi ćemo taj novac kroz naplatu poreza na dodatu vrednost dobiti nazad u budžet, pri čemu ćemo u isto vreme podržati privredne aktivnosti u našoj zemlji”, rekao je ministar finansija.

Mali je u Skupštini Srbije podsetio da je država odmah po proglašenju pandemije reagovala 2020.godine i isplatila najstarijim sugrađanima 4.000 dinara, navodeći da će oni 10.februara dobiti još 20.000 dinara.

U isto vreme plate zaposlenima u zdravstvu su povećane 10 odsto, zatim su isplaćene tri minimalne zarade za privatni sektor, preduzetnike, mikro, mala, srednja predezeća, odloženo je plaćanje poreza i doprinosa na zarade za tri meseca, kao i plaćanje poreza na dobit za drugi kvartal.

Takođe, obezbeđeno je 200 miliona evra povoljnih kredita preko Fonda za razvoj, a zatim je usledila isplata od 100 evra svim građanima.

“U potpunosti smo pokazlai koliko su nam jake i stabilne finansije. Sve što smo uradili u 2020.godini govori koliko smo ozbiljno shvatili pandemiju kovida 19”, istakao je Mali.

Mali je rekao da je pomoć nastavljena i u 2021.godinu, pa je tako isplaćeno tri puta 50 odsto minimalnih zarada za tri meseca za preduzetnike, mirko, mala i srednja preduzeća.

Pomoć su dobili i zaposleni u ugostiteljstvu, turizmu, a onda su, dodaje, usledile i isplate od 30, 30 I 20 evra, rekao je Mali i dodao da su nezaposleni dobili 60 evra.

“MI smo u dobra najveće ekonomske krize izazvane zdravstvenom krizom pokazali koliko su bile opravdane reforme koje je predsednik Aleksandar Vučić započeo još dok je bio predsednik vlade 2014.godine”, rekao je Mali i ukazao da se istovremeno nikada više novca nije izdvajalo za infrastrukturu, autputeve…

Poslanica SNS Aleksandra Tomić rekla je da su mladi prepoznali da država brine o njima.

Razlozi zbog čega mi uvodimo ovaj zakon sada je ublažavanje ekonomskih posledica pandemije. Mi pokazujemo da reagujemo na adekvatan način”, rekla je Tomić.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.