Mitrovdanski susreti “Sečanj 2021”

SEČANJ – „Mitrovdanski susreti“, koje Obrazovno – kulturni centar Sečanj priređuje uz punu podršku lokalne samuouprave, jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ovoj sredini.

Manifestacija je u znaku i crkvene slave mesta Sečanj i godišnjice doseljavanja ovdašnjeg stanovništva iz Hercegovine, a svoj naziv duguje mesnom Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija, svecu zaštitniku Sečnja.

Ova manifestacija je programski usmerena na negovanje baštine ali i promovisanje savremenih ostvarenja, jer samo u njihovom spoju i prožimanju može se postaviti zalog kulturnom trajanju.

Program je tako koncipiran da sadrži za svakoga po nešto. Za učenike srednje i osnovne škole održano je predavanje na temu „Naši naučnici“ i „Šetnja po sunčevom sistemu i izvan njega“, o ovim temama su govorili Prof.dr Milan S. Dimitrijević“ i dr Petar Vuca. Ljubitelji filma mogli su da pogledaju projekciju filma „Toma“ u dva termina.

Čitaocima je predstavljena knjiga Slobodana Mandića „Duh priče i druga imena“. Mandić je za ovu knjigu dobio Nagradu „Isidora Sekulić“ za 2020. godinu. O knjizi su govorili književnici Zoran Slavić i Dušan Milićev, kao i profesorica Danijela Aleksić i učenica srednje škole Andrijana Radovanović.

Finale programa je akademija „U duhu tradicije“ Uz voditeljsku najavu Milenka Krišana nastupali su: Profesor pevanja Miloš Radović i profesor klavira Aleksandar Radović, Gradsko kulturno umetničko društvo „Vladimir Gaćinović“ iz Bileće, pesnik Đorđo Sladoje, pevačka grupa „Ercegovina“ iz Sečnja i sva tri ansambla KUD „Vlado Tomanović“ iz Sečnja i kao specijalan gost kulturni poslenik iz Bileće Luka Popović.

Prisutne su pozdravili protonamesnik Ivan Mučalov, načelnik opštine Bileća Veselin Vujović i predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović.

Iako ograničeni okolnostima uslovljenim globalnom epidemijom, programima je uz poštovanje epidemioloških mera prisustvovao veliki broj posetilaca lokalnog stanovništva, uvaženi gosti iz Bileće kao i posetioci iz Prijepolja, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Srpske Crnje, Kleka kao i iz drugih mesnih zajednica ove opštine.

Organizatori su pokazali da je osnovni cilj – upoznati korene naroda svog i na tim osnovama vrednosni sistem postaviti u okvire iste vrednosne ravni prema pripadnicima drugih etničkih zajednica i njihove kulturne baštine.

Druženje je nastavljeno u hotelu „Crveni cvet“, gde je predsednik GKUD „Vladimir Gaćinović“ Nebojša Rogan uručio zahvalnice za saradnju i negovanje tradicionalne kulture: Predsedniku opštine Predragu Rađenoviću, predsedniku saveta MZ Sečanj Miodragu Miloševiću, predsedniku KUD „Vlado Tomanović“ Gojku Papiću i direktorici OKC Branislavi Rudan.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

Pročitajte još: