Miščević: Usklađivanja poglavlja sa EU ne predstavlja trošak nego investiciju

KOPAONIK – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je danas na agrobiznis konferenciji “Grow up-snaga zemlje” da usklađivanje u domenu poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane i ribarstva košta značajnu sumu novca, koji ne treba da predstavlja trošak nego investiciju.

Srbija je još na početku rekla da je zainteresovana za investiranje u proizvodnju i razvoj kao stratešku granu, objasnila je Miščević.

Kako je rekla, važan korak u svemu tome su IPARD fondovi, koji nisu novina za države koje pregovaraju o članstvu, pošto se on oslanja na SAPARD fond, ali je unapređen. Ona je istakla da je poglavlje 13. koje se tiče poljoprivredne politike otvoreno.

“Naše kolege iz Ministarstva poljoprivrede rade na pripremi strategije za ribarstvo koja je plan za zatvaranje ovog poglavlja”, rekla je Miščevićeva. Kako je objasnila, imamo merila za otvaranje poglavlja 11. koje se tiče poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“Ta merila su pred državama članicama kao ocena da li smo ih ispunili da bismo išli dalje”, objasnila je ona. Što se tiče poglavlja 12. koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarske i fitosanitarna politike, ona kaže da na njemu ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković uporno radi, a to znači da se pripremaju sva potrebna dokumenta, i mnoga druga pitanja koja su veliki izazov.

Kako je rekla, “naš veliki plan je da do kraja godine imamo potpuno predstavljena dokumenta, usaglašena sa civilnim društvom i s Evropskom komisijom kako bismo ih poslali u Brisel”.

Jasmina Miljković iz IPARD jedinice Ministarstva poljoprivrede rekla je da su izazovi vezani za IPARD konstantni, da ih ima puno, ali da uspevaju da ih rešavaju u hodu.

Kako je objasnila, zbog čestih oscilacija na tržištu i rasta infalacije korisnici IPARD fondova postaju nesigurni, oni koji su su dobili rešenje o odobrenju projekta nisu znali da li da realizuju investiciju. “Ideja nam je da relaksiramo sam postupak kroz IPARD 3 program. Gde god možemo da relaksiramo sistem i olakšamo i pomognemo korisnicima, mi to činimo”, rekla je Miljkovićeva.

Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) Dejan Vukotić istakao je da je osiguranje poljoprivrede bitna stvar. Kako je objasnio, “moramo da učimo na greškama naših suseda” jer se Hrvatskoj, kako je rekao, desilo da su “bacili prve dve godine nakon pristupa IPARD fondovima”.

Takođe, on je dodao da je potrebno naći odgovarajući mehanizam kako bi se našli načini za koriščenje fondova. U okviru drugog panela, govorilo se spremnosti poljoprivrednika da iskoriste fondove, ulozi države i subvencija u razvoju poljoprivrede, kao i uticaj kretanja cena na berzama na tržište poljoprivredne proizvodnje. Takođe, učesici su se osvrnuli na ovogodišnji budžet Ministarstva poljoprivrede koji je na istorijskom maksimumu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.