Mišćević: Prvi put smo mogli da čujemo godinu proširenja EU koja nije obećanje

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da je prvi put od predsednika Evroskog saveta Šarl Mišela mogla da se čuje godina proširenja EU, koja predstavlja cilj, a ne obećanje.

Ona je to rekla prilikom slanja novog kontigenta humanitarne pomoći Ukrajini, na pitanje novinra kako komentariše izjavu Mišela o proširenju 2030. godine i dodala da predstoje razgovori između država članica šta zapravo znači proširenje 2030.

“Do 2025. sistemske zakone moramo da uskladimo u potpunosti sa EU, kada je reč o normalizaciji (odnos Beograda i Prištine), ona je od početka element procesa pregovora, to je poglavlje 35 u njemu se nalazi sveobuhvatni sporazum o normalizaciji”, rekla je Miščevič.

Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, Miščević je istakla da u ovom momentu Srbija radi na usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i više nego što je procenat usklađivanja koji se traži.

Miščević je ocenila da je ovo jedan od elemenata koji potvrđuje da je Srbija na istom vrednosnom pravcu, kada je u pitanju poglavlje 31. Ambasador delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je sa ruskom agresijom u Ukrajini promenjena percepcija proširenja EU i da je važno to što sada postoje i novi kandidati za članstvo u EU.

On je na pitanje kako čita i vidi poruku Mišela rekao da je Mišel izneo veoma važan predlog koji se odnosi na proširenje EU do 2030. godine i da je ova godina podjednako važna i za zemlje članice i za zemlje kandidate. “Sa ruskom agresijom je došlo do jedne promenjene percepcije stvari u EU porodici. Imamo nove kandidate za članstvo i sada se čitavo proširenje posmatra na drugačiji način.

Sa ruskom agresijom postalo je još važnije i iznete su nove inicijative, poput one za rast koju je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a koja će omogućiti kandidatima za članstvo da se integrišu u jedinstveno tržište EU pre nego što postanu članice formalno”, dodao je Žiofre.

On je rekao da se razgovara o sledećim inicijativama i da su iste u toku, kao i da će se videti kako će se dalje stvari odvijati. “Kako je ministarka (Tanja) Miščević rekla, zaslugama se dobija mogućnost za članstvo u EU. Potrebno je uskladiti zakonodavstvo i podići nivo institucija. Poruka da sada imamo priliku za proširenje i da je iskoristimo je važna. Ovo je veliki istorijski trenutak, veliki izazovi su pred nama koji će zahtevati da se donesu velike odluke i ovaj trenutak treba maksimalno iskoristi”, rekao je on.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: