Miščević i Kravinjo: Podrška Portugalije evropskom putu Srbije

Tanja Miščević 1
BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom, sa kojim je razgovarala o sprovođenju reformi koje su deo pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kao i načinima da se bilateralna saradnja dve države učini još sadržajnijom.

Posebno je ukazala na činjenicu da naša država naročit akcenat stavlja na implementaciju amandmana na Ustav u domenu jačanju nezavisnosti pravosuđa, usvajanjem seta pravosudnih zakona, uz konsultacije sa Venecijanskom komisijom. Upoznala ga je i sa pripremom izmene Strategije za borbu protiv korupcije, kao i sa sprovođenjem Medijske strategije kroz izmenu zakona za njenu implementaciju, kojima se vrši dalje usklađivanje sa pravilima EU u audiovizuelnoj oblasti ali i obezbeđuje transparentnost vlasništva medija, uloge regulatornog tela, osnaživanja uloge novinarske profesije i zaštite bezbednosti novinara.

Miščević je zahvalila portugalskoj Vladi na podršci koju pruža Srbiji u pristupanju EU i naglasila da će Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija, koji će biti potpisan naredne godine, biti važan institucionalni korak da ta saradnja bude još bogatija. Ministar Kravinjo zahvalio je na predstavljanju prioriteta za rad Vlade i unapređenje procesa evropske integracije Srbije, naglasivši podršku Portugala u tom procesu.

Posebno je naglasio da će fokus bilateralne saradnje biti na postizanju konkretnih rezultata u oblastima vladavine prava, regionalnog i lokalnog razvoja, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i drugim važnim temama koje se čine suštinu procesa evropske integracije Srbije. Ministri su se složili da Portugalija spada u red država koje su dobar primer kako evropski standardi izgledaju u praksi i kakve koristi donose svojima građanima.

Činjenica da se preko šezdeset odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora energije, uz uspehe na polju poljoprivrede, kvaliteta i bezbednosti hrane, kao i u lokalnom i regionalnom razvoju zahvaljujući korišćenju evropskih fondova su istovremeno primer dobre prakse korisne za buduću saradnju.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: