Miščević i Boka o nastavku uspešne saradnje Srbije i Mađarske

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević danas je, sa ministrom za evropske poslove Mađarske Janošom Bokom, razgovarala o odnosima i nastavku saradnje dve prijateljske države u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, posebno u kontekstu predsedavanja Mađarske EU u drugoj polovini 2024. godine.

Miščević je izrazila zahvalnost kolegi Boki na činjenici da je Mađarska naš prijatelj među državama članicama Evropske unije i da daje kontinuiranu i dugogodišnju podršku na putu ka članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Svakako, ovi dobri odnosi se vide i u veoma razvijenoj ekonomskoj i političkoj bilateralnoj saradnji, navedeno je u saopšstenju.

Kad je reč o reformama, ministarka Miščević je govorila o aktuelnim preduzetim i sprovedenim reformama u oblasti vladavine prava: u pravosuđu, u medijskim slobodama nakon usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima, kao i o elektronskim medijima, pre svega donošenjem podzakonskih akata i njihovim sprovođenjem.

Govoreći o ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije za Srbiju, Miščević je rekla da će Srbija realizovati preporuke EK iz Izveštaja i dodala da će se u narednom periodu raditi na proceni prelaznih merila u poglavljima 23 i 24. Ministar Boka je rekao da se Evropa danas suočava sa brojnim ozbiljnim problemima, ratom u Ukrajini, krizom snabdevanja energentima, ekonomskim krizama, što se mora odraziti i na politiku proširenja EU.

“Baš zbog svega toga, naša saradnja i povezanost danas je još mnogo važnija. Mađarska je zagovornik proširenja Evropske unije i saveznik državama Zapadanog Balkana, ali Srbija je naš prijatelj. Jasno je da imate mnogo posla na tom putu, ali podrška Mađarske Srbiji je neupitna”, zaključio je ministar Boka.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.