Miščević i Alvares potpisali Memorandum o saradnji

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministar spoljnih poslova, Evropske unije i saradnje Španije, Hose Manuel Alvares, potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju između dva ministarstva.

Posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Srbije, Miščević je izjavila da je to prvi takav koji je Šapanije u pripremi za predsedavanje EU potpisala sa bilo kojom zemljom Zapadnog Balkana. Ističe da su razlog za to odlični bilateralni odnosi između dve države, jako dobro razumevanje između rukovodstva dva države, ali i razumevanja značaja Srbije, kao države koja pregovara o članstvu, i spremna je da ide i više i dalje od toga.

Kako je Miščević rekla, Srbija je država koja radi na napretku u oblasti vladavine prava, pokušavajući da unapredi reformu pravosuđa, sprovede svoje medijske strategije, strategije zaštite ljudskih i manjinskih prava i da se bori protiv korupcije.

“Iz svih tih razloga, Srbija je postala prva država sa kojom je Kraljevina Španija potpisala takav memorandum o saradnji. Cilj je trajna podrška procesa evrointegracija Zapadnog Balkana i nama, u našem procesu evrointegracija i reformi Srbije”, poručila je ministarka.

Ona je podsetila da je Srbija u novembru zaključila ugovor kojim Španija pruža pomoć lokalnim samoupravama u izradi projekata i to je, kako je rekla, najkonkretnija pomoć za proces evrointegracija.

“Upoznala sam Alvaresa o tome šta radimo u domenu svih naših procesa reformi, predstavila poglede Srbije na ubrzanje procesa integracije Srbije i Zapadnog Balkana. Dogovorili smo se da se vidimo u Madridu radi dalje razmene znanja i ideja”, rekla je Miščević.

Tagovi:

Pročitajte još: