Miščević: Dunav povezuje i spaja Srbiju sa zemljama kroz koje teče

Tanja Miščević
BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je danas da Dunav nije samo reka koja prolazi kroz Srbiju već je i reka koja Srbiju povezuje i spaja sa državama sa kojima deli iste vrste izazova i podstiče na zajedničko delovanje i saradnju.

Miščević je to izjavila uoči, panela “Friends of the Danube” (Prijatelji Dunava), koje je povodom Svetskog dana voda organizovala ambasada Slovenije u Beogradu i nevladina organizacija “Supernatural” kako bi skrenuli pažnju na značaj “Strategije EU za Dunavski region” (EUSDR) i razgovarali o načinima za osnaživanje i uključivanje mladih u EUSDR, očuvanju voda i biodiverziteta.

“Dunav povezuje Srbiju ne samo državama članicama EU već i sa državama koje su kandidati. Sada je njegova uloga upravo u tome – da spoji sve nas koji u Evropi živimo na evropskom kontinentu, imamo istu vrstu problema, istu vrstu izazova sa kojima se suočavamo”, rekla je Miščević.

Dodala je da se trenutno, radi na implementaciji EUSDR-a, tako što se razgovara o načinima za formiranje što boljih projekata, koji će pomoći svima koji žive, kako bi unapredili dve velike oblasti – tehnologija znanja i transporta. “Dunavska strategija nas tera na saradnju i da bi smo mogli pripremati što bolje projekte za naše zajedničke razvoje. Razvoje naših država”, navela je Miščević.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant rekao je za Tanjug da je cilj današnjeg panela povezivanje svih zemalja kroz koje teče Dunav. “Povezivanje je važno na svim nivoima, pogotovu koja se tiču ekologije, industrije, trgovine, turizma itd. I zato je bitno da sve zemlje između sebe sarađuju pošto Dunav nije samo stvar jedne zemlje svih”, istakao je Bergant. Dodao je da je ključno da i zamlje koje nisu članice EU, a pripadaju dunavskom slivu, što pre postanu deo EU jer će onda i povezivanje na tom području postati intenzivnije.

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Mađar rekao je da je izuzetno bitno da sve zemlje koje su povezane preko Dunava vode brigu o ekologiji i svojoj okolini, kako bi se ta reka očuvala i postala zelenija. Istakao je i važnost uključivanja mladih u EUSDR, kako bi i oni mogli da pokažu kako razmišljaju i kako bi doprineli povezivanju putem Dunava, ali i očuvanju te reke. Ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner ocenio je  da je Dunavska regija, veoma važna ekonomskom i turističkom smislu i dodao da njegova zemlja “svim srcem” podržava EUSDR.

“Poslednjih godina, geopolitička situacija se menja, tako da je važno da radimo zajedno u ovoj regiji. Delimo slične interese, koji simboliše reka Dunav, i kroz strategiju mi možemo implementirati različite projekte koji bi doneli ekonomski prosperitet i povezati ljude”, rekao je Ebner.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: