Miščević: Dobra saradnja Austrije i Srbije na polju ekonomije i migraicija

 BEOGRAD – Pored odlične ekonomske razmene između Austrije i Srbije, postoji i jako dobra saradnja u oblasti migracija, ocenila je danas ministarka za evropske integracije Tanja Miščević nakon sastanka sa saveznom ministarkom za EU i Ustav Republike Austrije Karoline Edštadler.

“Postoji jako dobra saradnja u oblasti migracija, u oblasti trilateralne saradnje, koja pokazuje nevereovatno dobre rezultate i može poslužiti kao model u borbi protiv ilegalnih migracija. Upravo u oblasti migracije Srbija je jako dobro pokazala šta znači deliti evropske vrednosti”, izjavila je Miščević.

Miščević je dodala da je Srbija spremna da pruži svu neophodnu pomoć Evropskoj uniji prilikom razvoja politike migracija.

Resorna ministarka je navela da je upoznala Edštadler sa reformama koje Srbija sprovodi u reformama u oblasti vladavine prava, pravosuđa i implementacija medijske strategije.

“Jedan od naših osnovnih ciljeva je nastavak reformi u procesu evropske integracije, za šta svakako želimo da zamolimo i za svaku vrstu i tehničke i druge vrste pomoći koja nam u toj reformi može pomoći. Jedna od oblasti koju smo u tom segmentu pominjali jeste energetska diverzifikacija”, navela je Miščević.

Ona je rekla da je na sastanku sa Edštadler razgovarala i o zajedničkoj spoljno-bezbednosnoj politici Srbije i Austrije i istakla da su Austrija i Srbija dve neutralne države koje imaju različite pristupe usaglašavanja sa restriktivnim merama.

“Takođe smo razgovarali o onim obavezama koje proističu, a nisu direktno usaglašavanje, kao što je zabrana izbegavanja sankcija, kao što je uključivanje u davanju pomoći i podrške Ukrajini, kao što je osuda agresije, kao što je podržavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine”, rekla je Miščević.

Kako je navela Miščević, tema razgovora je bila pomoć i podrška koju Austrija daje čitavom Zapadnom Balkanu u procesu proširenja EU.

Savezna ministarka za EU i Ustav Republike Austrije Karoline Edštadler je izrazila saučešće porodicama čiji su članovi bili žrtve nedavnih tragedija u Beogradu i Mladenovcu.

Edštadler je istakla da Srbija i Austrija imaju stalnu i stabilnu saradnju na polju privrede i polju kulture.

“Samo da napomene nekoliko brojki. Srbija je najznačajniji partner u regionu, a Austrija predstavlja drugog po veličini ulagača u Srbiji sa oko 400 preduzeća koja stvaraju preko 22.000 radnih mesta, a isto tako je i naša razmena od 2022. godine dostigla rekordno visok nivo sa 1,93 milijarde evra”, rekla je Edštadler.

Ona je navela da je Austrija oduvek podržavala proširenje EU na Zapadni Balkan.

“Želim da istaknem izričitu podršku napretku koji je ovde ostvaren, na polju reformi, na polju medijske strategije, na polju borbe protiv porodičnog nasilja, ali isto tako želim da napomenem i da EU nije celovita bez Zapadnog Balkana”, izjavila je Edštadler.

Edštadler je po pitanju sukoba u Ukrajini rekla da ne možemo dozvoliti da Evropa bude podeljena.

“Uveravam i uvaženu koleginicu ministarku da neće biti umora i da mi nećemo da prestanemo da upravo ovo da ističemo i u samoj Evropi. Za to nam je potrebna vaša podrška da prenesemo tu poruku da Srbija stoji iza Evropskih vrednosti, iza zajedničkih odluka, i između ostalog iza sankcija, koje u ovom trenutku nažalost nemaju alternativu”, rekla je Edštadler.

Ona je izrazila zahvalnost Srbiji na saradnji koje pruža po pitanju ilegalnih migracija.

“Veoma je značajno bilo to što je Srbija promenila svoj bezvizni režim prema Tunisu i prema Indiji. To je imalo odjeka zaista i u Austriji. Austrija sa druge strane podržava graničnu bezbednost, kako opremom, tako i ljudstvom, jer imamo između ostalog u ovoj saradnji i 32 kadra”, navela je Edštadler.

Prema njenim rečima, Evropa u zajedništvu je cilj i najveća snaga kojoj treba stremiti.

“Želimo da štitimo naše evropske vrednosti i blagostanje, ali to znači i prihvatanje promena, kako bi Evropa postala bolje mesto za buduće generacije, a to uključuje i Srbiju, jer Srbija jeste deo Evrope”, zaključila je Edštadler.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.