Mirović prisustvovao otvaranju 6. Ravno Selo film festivala u novom Domu kulture (VIDEO)

VRBAS – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je večeras novi Dom kulture u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, čiju izgradnju je finansirala Pokrajinska vlada, sa više od 237 miliona dinara. Nakon obilaska, Mirović je prisustvovao otvaranju 6. Ravno Selo film festivala – međunarodnog festivala posvećenog prvom i drugom autorskom filmu, koji se održava do 25. juna u tom mestu.

Reč je o novoizgrađenom objektu, ukupne površine 1.050 kvadratnih metara, na mestu nekadašnjeg Doma, koji je izgoreo u požaru 2016. godine. Novi Dom kulture odgovaraće potrebama amaterske pozorišne produkcije, kao i organizacije gostovanja profesionalnih pozorišta, prikazivanja filmskih projekcija, održavanja pozorišnih i filmskih festivala i drugih manifestacija. Objekat je podeljen u četiri programske celine: scensko-gledališni prostor, koji obuhvata pozornicu sa gledalištem kapaciteta 223 sedišta, kabine za režiju svetla, zvuka i projekciju filmova, kao i magacin dekora, kostima i rekvizite, pomoćni prostori gledališta, prostori za zaposlene i izvođače i tehnički prostori.

Foto: vojvodina.gov.rs

„Kultura je najvažnija nit koja nas povezuje, baštini, koja nas drži. Ona je nešto što uvek, u svakom segmentu života, mora biti ključni beočug u lancu očuvanja jedne nacije i duhovnosti”, rekao je predsednik Mirović nakon obilaska Doma kulture.

Mirović
Foto: vojvodina.gov.rs

Predsednik je podsetio na to da je novi Dom kulture izgrađen na osnovu ideje Lazara Ristovskog, a podržali su je brojni umetnici, koji su ovaj projekat učinili vidljivijim, među kojima su Rade Šerbedžija i Radoš Bajić.

„Ovde ćemo u budućnosti videti umetnike iz različitih branši, među njima i pisce, književnike, pesnike, koji će mlade ljude iz Ravnog Sela i okolnih mesta uvoditi u tajne jezika, u simbole, poruke, u sve ono što naša književnost jeste”, rekao je Mirović.

Predsednik je naglasio da je, pored Ravnog Sela, u južnoj Bačkoj u toku ili je završena, rekonstrukcija domova kulture i kulturnih centara u mnogim mestima. Završena je obnova doma kulture u Lovćencu i Srbobranu, za mesec-dva će početi rekonstrukcija Kulturnog centra u Vrbasu, a očekuje nas početak radova na rekonstrukciji Kulturnog centra u Titelu.

„Širom Vojvodine smo započeli ovaj važan posao za našu kulturu, jer želimo da lokalni umetnici i stvaraoci, mladi pre svega, ostanu u svojim sredinama, da stvaraju, i da na taj način čuvaju lokalnu i nacionalnu kulturnu baštinu”, naglasio je Mirović.

Šesti po redu Ravno Selo film festival, otvoren je koncertom filmske muzike, na kom glumce i pevače prati Zrenjaninska filharmonija.

Ovogodišnji Festival je orijentisan ka mladima. Prvi put će u okviru festivala biti organizovana radionica animiranog filma za učenike osnovnih škola, kao i panel „Filmski festivali – platforma za susrete i saradnju filmskih stvaralaca i publike”, koji će okupiti predstavnike najznačajnijih filmskih festivala u zemlji.

„Došli smo do cilja zahvaljujući zalaganju predsednika Mirovića i izgradili smo novi Dom kulture, a u narednim mesecima instaliraćemo opremu. Želimo da ovaj Dom funkcioniše sa najboljim programom – književnim večerima, bioskopskim projekcijama i pozorišnim predstavama”, istakao je glumac i osnivač Festivala Lazar Ristovski.

„Zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade sagradili smo objekat, koji će biti mesto okupljanja i afirmacije kulture i umetnika. Verujemo da će Festival iz godine u godinu imati sve veći značaj. Opština Vrbas će nastaviti sa podrškom ovoj i drugim kulturnim manifestacijama, jer su od velikog značaja za dalji razvoj kulture”, izjavio je predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: