Mirjana iz Subotice jedina u Srbiji pravi šajkače po meri

šajkače-subotica
SUBOTICA – Ako ste ikada poželeli da imate srpsku šajkaču po meri, pa ste nameravali da se uputite u srce Srbije ili put juga, prevarićete se jer, verovali ili ne, put će.vas traganjem dovesti u najseverniji srpski grad, Suboticu. Jer upravo u Subotici živi Mirjana Pasku, trenutno jedina koja u Srbiji izrađuje šajkače.

Nedavno je od Ministarstva privrede dobila i serftifikat da se njene kape smatraju proizvodima domaće radinosti. Tradicionalnoj srpskoj šajkači ona je podarila novi, savremeni život a, kako ističe, nada se da ćemo ih sve češće viđati na ulici.

Modelar odeće po zanimanju, Mirjana je deset godina radila u struci, te joj mašina za šivenje nije strana. Prvu šajkaču tražio je njen svekar još pre osam godina a, kako nam priča, želju mu je ispunila tek nekoliko godina kasnije. Tako je, kaže, nastao njen prvenac – crveno bela dvoperka koju i danas ponosno čuva.

„Svekar nije mogao da nađe šajkaču, pravu, dvoperku u Srbiji i onda me je zamolio da mu sašijem. Žao mi je što ga nisam poslušala tad pre osam godina, pa sam tek pre dve godine počela ovim da se bavim. Oko šest, sedam meseci mi je trebalo da napravim da bude to dobra kvalitetna šajkača. Poznata sam po tome da radim po meri, po obimu glave svakog kupca, to ne radi niko u Srbiji, jedina sam, tako su mi rekli iz Ministarstva privrede.“

Stare šajkače njenog svekra poslužile su kao model, a od tad ih je sašila nekoliko stotina i to u svim dezenima i od raznih materijala, sve po želji, muške, ženske, dečje. Njene kape imaju preklapanje za uši i dva lica, a nose ih i van Srbije jer su narudžbe stigle, kako kaže, sa svih kontinenata.

„I ne mogu nigde da kupe ovakvu šajkaču, ovo nema nigde da se kupi, pravi ljudi znaju da prepoznaju kvalitet i cene to što je teško je napraviti. Ali zato kada se napravi, nose je svi rado. Ima dosta Subotičana koji je nose, ima je na svim kontinentima. Prva je otišla u Kulu, to sam dobro zapamtila, naručio je osamnaestogodišnji momak, i to mi je dalo vetar u leđa da nastavim.“

Za sebe kaže i da je moderni stari zanatlija, što potvrđuje i sertifikat da se njeni proizvodi mogu obeležavati stilizovanom oznakom otvorene šake. Sada se nada da će uspeti da dobije i podršku Grada, te da otvori radionicu u kojoj bi svaki turista mogao da iz našeg grada ponese šajkaču. Mirjana je pola rumunskog, pola bunjevačkog porekla, ali ističe da šajkaču ne doživljava isključivo kao obeležje jednog naroda, već kao simbol države, ali isto tako i kao modni detalj.

„Kao što Francuzi nose beretke, u Americi nose kačkete, zašto mi u Srbiji ne bismo nosili šajkače? Volela bih da to zaživi, da se vrati u modu“, poručuje Mirjana.

šajkače-subotica
Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: