logo transparend vojvodina uzivo

Ministarstvo odbrane: Nova generacija vojnika započela služenje vojnog roka

BEOGRAD – U centrima Komande za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu na dobrovoljno služenje vojnog roka primljeni su danas vojnici generacije „jun 2024“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, po dolasku u kasarne, vojnici su prošli obavezne preglede, zadužili naoružanje i vojnu opremu i potom su raspoređeni u jedinice, gde su ih komandiri upoznali sa pravima, obavezama i zadacima koji ih očekuju.

U narednih mesec i po dana, oni će se osposobljavati za rukovanje ličnim naoružanjem, izvođenje osnovnih taktičkih radnji i postupaka u borbi i obavljanje stražarske službe, i istovremeno unaprediti svoju fizičku sposobnost.

Potom sledi individualna specijalistička obuka, da bi poslednja tri meseca služenja vojnog roka vojnici proveli u jedinicama Vojske Srbije, u kojima će se obučavati za izvršavanje kolektivnih zadataka roda ili službe i biti aktivno uključeni u realizaciju svakodnevnih aktivnosti zajedno sa profesionalnim sastavom.

Zainteresovani se još tokom služenja vojnog roka mogu prijaviti za prijem u profesionalnu vojnu službu, nakon čega će proći propisanu proceduru i steći uslove da odmah po završetku vojnog roka stupe u stroj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.