logo transparend vojvodina uzivo

Ministarka o breskvama vraćenim sa hrvatske granice: Biće uništene, neće završiti na tržištu

SRBIJA – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da nema bojazni da će breskve vraćene sa hrvatske granice zbog visokog nivoa pesticida završiti na tržištu Srbije.

„Mi trenutno radimo ispitivanja. Još nismo dobili analize naše laboratorije. Ako se dokaže da su pesticidi u toj količini, sva količina tih breskvi će biti uništena“, rekla je ona za Tanjug.

Tanasković je objasnila da se sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.

Ona je dodala i da se u Srbiji ne radi kontrola za svaku pošiljku voća i povrća koje se izvozi, jer to proceduralno radi inspekcija zemlje u koju se uvozi.

„Tako i inspekcija na našim graničnim prelazima radi kontrolu voća i povrća koje ulazi u našu zemlju na pesticide i generalno na sve materije koje nisu dozvoljene i ukoliko nije dobro mi tu pošiljku vraćamo“, objasnila je ona.

Tanasković je navela i podatak da Srbija na dnevnom nivou sa naših graničnih prelaza vraća voće i povrće koje dolazi iz drugih zemalja zato što ima loše analize, odnosno povećanu količinu pesticida.

Ministarka je naglasila i da je voće u prethodnom periodu moralo da bude više tretirano kako bi opstalo zbog klimatskih promena i pojačanih padavina.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je juče da je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen.

Mediji su preneli i da su 7. jula sa granice sa Slovenijom vraćene breskve proizvedene takođe u našoj zemlji i da je tada ustanovljeno da breskve sadrže pesticid hlorpirifos.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.