logo transparend vojvodina uzivo

Ministarka finansija SAD: Mogli bismo da ostanemo bez novca do 5. juna

VAŠINGTON – Američka ministarka Dženet Jelen izjavila je da će njeno ministarstvo ostati bez sredstava do 5. juna, ukoliko kongresmeni ne budu uspeli da podignu ili supsenduju gornju granicu duga SAD.

„Na osnovu najnovijih dostupnih podataka, sada procenjujemo da Ministarstvo finansija neće imati dovoljno resursa da ispuni obaveze ako Kongres ne podigne ili ne suspenduje gornju granicu duga do 5. juna“, rekla je Jelen, prenosi Blumberg.

Ona je dodala da će ministarstvo moći da izvrši isplate u vrednosti od 130 milijardi dolara u prva dva dana juna, uključujući one za veterane, socijalno osiguranje i zdravstvenu zaštitu.

„Ove isplate će ostaviti ministarstvo sa malom količinom resursa“, rekla je Jelen.

Američki dug trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, a Ministarstvo finansija je ranije upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, da bi potreslo bi finansijska tržišta širom sveta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju u SAD sa rastućom nezaposlenošću.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.