logo transparend vojvodina uzivo

Ministarka Đukić Dejanović govorila na Svetskom forumu o obrazovanju u Londonu

LONDON – Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je danas na Svetskom forumu o obrazovanju u Londonu da Strategija razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2030. godine jasno prepoznaje potencijal digitalnog obrazovanja u oblasti poboljšanja kvaliteta nastave i postignuća učenika i podrške njihovom razvoju.

Đukić Dejanović je na skupu u britanskoj prestonici navela da je u Srbiji, u prvom ciklusu obrazovanja osnovne škole, predmet „Digitalni svet“ obavezan, dok su u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja obavezni predmeti „Tehnika i tehnologija“ i „Informatika i računarstvo“ i dodala da i veštačka inteligencija ima svoje mesto u tim programima nastave i učenja.

Govoreći na plenarnoj sesiji o odgovoru na izazove o obrazovanju srpska ministarka prosvete rekla je da je i u srednjem obrazovanju u našoj zemlji, veštačka inteligencija deo nastavnog plana i programa nekoliko školskih predmeta, uglavnom izbornih, među kojima je “Savremena tehnologija”, dok su na fakultetima uvedeni različiti programi kao odgovor na rastuću potrebu za vrhunskim IT stručnjacima.

„Osmišljeni su program Master 4.0 (IT + BIZ), u okviru kojeg su akreditovane prve multidisciplinarne master studije koje pružaju kombinaciju naprednih znanja iz oblasti informacionih tehnologija i poslovnih veština.

Master 4.0 programi nastali su u saradnji Ministarstva prosvete i nevladine organizacije Inicijativa ‘Digitalna Srbija’ kako bi se povezala savremena IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga“, navela je ona.

Ministarka prosvete rekla je da Strategija razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine definiše uvođenje sadržaja o veštačkoj inteligenciji u naš obrazovni sistem.

Kada je reč o nastavnicima, ministarka je navela da postoje kontinuirane obuke predviđene za unapređivanje njihovih digitalnih kompetencija.

„Bez digitalizacije, nijedna država, ni ekonomija, nijedna kompanija, pa ni jedan pojedinac danas ne može da razvije svoj pun potencijal. Digitalizacija koja dominira u svakom segmentu umnogome je promenila način na koji živimo i radimo“, poručila je.

Na skupu na čijem dnevnom redu su, između ostalog, i teme poput, podsticanja razumevanja veštačke inteligencije, unapređenje obrazovanja i uloga obrazovanja u oblasti klimatskih promena itd, Đukić Dejanović rekla je da je digitalna transformacija veoma važan proces koji treba da bude uklopljen u iskustva pozitivnih rezultata klasičnog učenja.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.