logo transparend vojvodina uzivo

Ministar Vučević otvorio izložbu „Hartije jednog vremena – nemačka ratna propaganda 1941-1944.“

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas izložbu „Hartije jednog vremena – nemačka ratna propaganda 1941-1944.“ u Vojnom muzeju u Beogradu, priređenu povodom Dana te vojne ustanove kulture i 145 godina njenog postojanja i rada.

Čestitajući Dan Vojnog muzeja, ministar Vučević u svom obraćanju istakao je da je reč o  ustanovi koja je jedan od najznačajnijih simbola Kalemegdanske tvrđave, glavnog grada i cele Srbije i punih 145 godina doprinosi očuvanju kulturne baštine naše otadžbine.

– Osim značajne uloge koju od samog osnivanja ima u srpskoj muzeologiji i kulturi u celini, posebnost Vojnog muzeja ogleda se i u godini njegovog osnivanja. Godini kada je proglašena nezavisnost Kneževine Srbije na Berlinskom kongresu. I nije slučajnost što je baš 1878. godine doneta odluka o osnivanju ustanove kao što je Vojni muzej. Jasno je da je osnovan s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, a samim tim i nacionalnog identiteta naroda, što predstavlja jedan od temelja svake države koja drži do sebe. Čini se kao da je knjaz, a potonji kralj Milan Obrenović ovim činom hteo da ukaže srpskoj i evropskoj javnosti da Srbija nije tvorevina milosti velikih sila s Berlinskog kongresa i da njena tada dobijena i ponovo vaspostavljena nezavisnost nije njihova dobra volja i milostinja nego da je ona neoboriva činjenica – rekao je ministar Vučević i dodao da je to „činjenica koja je plaćena krvlju i traje kroz vekove i kojoj je u nukleusu njen slobodarski narod koji na ovim prostorima egzistira vekovima.“

Kako je naglasio ministar odbrane, taj narod je imao svoja kraljevstva i carstva i svoje narodne ustanke i pre Berlinskog kongresa.

– Taj narod iznad svega je voleo svoju narodnu državu i vojsku i jedini je koji je imao svog narodnog vladara iz srpske kuće i porodice, a ne iz inostranstva. I samo je hteo da bude slobodan i ravnopravan sa svim drugim narodima. Istorija naša je istorija naše vojske i naroda pa samim tim gradeći državu iz temelja, zatrtu posle silnih okupacija, nije bilo ništa logičnije od toga da jedna od prvih narodnih institucija te narodne države bude Vojni muzej koji je od tada do danas dobio zadatak da obrazuje narod, podseća ga i usmerava da čuva, voli i poštuje svoju Vojsku, kao najveći garant naše nezavisnosti i slobode – naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, povezanost Vojnog muzeja sa srpskom državom i narodom ne završava se činom njegovog osnivanja i dodao da su periodi prosperiteta i napretka Srbije i njenog naroda praćeni i napretkom Vojnog muzeja, ali ga nisu zaobišla ni naša stradanja.

– Najteži trenuci za srpski narod tokom Prvog i Drugog svetskog rata takođe su teško pogodili i Vojni muzej. Rušen je i paljen u Prvom svetskom ratu, ali i obnavljan 1934. godine odlukom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića. Ostalo je zabeleženo da je tada ustanovljena „Zlatna knjiga“, kao specijalna spomenica i zahvalnica svim privatnim donatorima i darodavcima Muzeja. Stradao je strašno i u Drugom svetskom ratu i to dva puta 1941. i 1944. godine u oba bombardovanja Beograda. Iako je Srbija bila okupirana, duh naroda i težnja za slobodom nikada nisu slomljeni i ugušeni – istakao je ministar Vučević i dodao da danas ponovo snažeći Srbiju želimo da snažimo i Vojni muzej – taj ponos naše narodne i vojne istorije i kulture te naglasio „da smo spremni svim srcem i našim znanjem da rešimo sve probleme koji postoje u njegovom radu iz perioda nebrige za državu i kulturu sećanja naroda“.

Ministar odbrane istakao je da je povodom današnjeg praznika Vojni muzej priredio izložbu „Hartije jednog vremena – nemačka ratna propaganda 1941-1944.“ godine.

– Tokom ratova koji su obeležili istoriju, osim oružanih sukoba koji su se odigravali između država ili drugih društvenih grupa, propagandna delatnost uvek je bila jedan od pratećih segmenata tokom ratnih dejstava. Vrhunac je u dotadašnjem istorijskom razvoju nesumnjivo dostigla u Drugom svetskom ratu i postala nezamenljivo sredstvo za vođenje rata, vrlo često efikasnije od oružja. Dolaskom nacista na vlast 1933. godine u Nemačkoj, organizovana je jedinstvena i centralizovana ratna propagandna aktivnost. Nacističku propagandu sprovodili su nemački kancelar Adolf Hitler i rajhsministar za javno prosvećivanje i propagandu Jozef Gebels, koji su je nazvali trećim frontom i smatrali je primarnim strategijskim i taktičkim oružjem – rekao je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane

Govoreći o nemačkoj ratnoj propagandi, on je istakao da ona potpada pod takozvanu „crnu propagandu“, zasnovanu na lažnim pretpostavkama, a samim tim i neistinitim zaključcima koji se iz nje izvode.

– Glavni cilj na teritoriji okupirane Srbije bio je da zastraši narod i da se tako spreči svaki oblik otpora. Nas ova postavka treba da podseti na razornu moć propagande koja je vođena protiv želje našeg naroda za slobodom, zbog koje su pale nebrojene glave naših ljudi, ali i na činjenicu koju ne smemo zaboraviti, a kojom opet neke propagande danas pokušavaju da utiču na nas da zaboravimo da smo narod slobodarski i  nikada poraženi, odani slobodi koju smo kroz istoriju jedino i uvek imali u našoj slobodnoj majci Srbiji – rekao je ministar Vučević i proglasio izložbu „Hartije jednog vremena – nemačka ratna propaganda 1941-1944.“ otvorenom.

Obraćajući se prisutnima, potpukovnik Milivoje Milisavljević iz Vojnog muzeja istakao je da na današnji dan 1878. godine počinje da se stvara bogata istorija te vojne ustanove kulture koja je svojim postojanjem i radom dala nemerljiv doprinos razvoju muzejske delatnosti na ovim prostorima.

– Generacije su uložile veliki trud, uz entuzijazam i zalaganje da se za buduća pokolenja sačuvaju muzejski predmeti i druga artefakta bogatog istorijskog, vojnog i kulturnog nasleđa s naših prostora. Značaj Vojnog muzeja kako u prošlosti, tako i danas, bogatstvo zbirki od oko 40.000 muzejskih predmeta, obavezuje nas da uložimo maksimalan trud za očuvanje ugleda, unapređenje i dalji razvoj Vojnog muzeja. Ideja vodilja u dosadašnjem i daljem radu i razvoju našeg muzeja bila nam je i jeste da pretke ne smemo obrukati, a da nas se potomci ne stide, već da se imaju čime ponositi i na koga ugledati – poručio je potpukovnik Milisavljević.

Autorka izložbe, koja će za posetioce biti otvorena do 3. novembra ove godine, je kustos Milica Jakovljević.

Obeležavanju Dana Vojnog muzeja i otvaranju Izložbe prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i v.d. pomoćnika ministra za ljudske resurse Siniša Radović.

Na današnji dan 1878. godine, Ukazom kneza Milana Obrenovića osnovan je Vojni muzej, a posle 145 godina postojanja i rada ta vojna ustanova kulture i dalje je nezaobilazni deo kulturnog, istorijskog i društvenog života Srbije.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.