logo transparend vojvodina uzivo

Ministar Vesić i ambasador Velike Britanije razgovarali o unapređenju saradnje

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas sa novim britanskim ambasadorom u Srbiji Edvardom Fergusonom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje dve zemlje, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar je na sastanku, održanom u Vladi Srbije, poželeo srdačnu dobrodošlicu britanskom ambasadoru, uz želje za uspešan mandat i prijatan boravak u našoj zemlji.

Sagovornici su se saglasili da postoji puno prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti infrastrukture i transporta, a bilo je reči i o poboljšanju kulturne saradnje.

Vesić je rekao da Srbija intenzivno gradi pruge i da se ulažu velika sredstva u obnovu železnica i regionalno povezivanje uopšte, te između ostalog pomenuo izgradnju brze pruge između Beograda i Budimpešte koja će biti završena 2025. godine.

Takođe, podsetio je da je nedavno potpisan sporazum o prvoj tranši investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10 i istakao da će izgradnja te pruge ukupno koštati oko 2,7 milijardi evra od čega je 610 miliona grant EU.

Ambasador Ferguson je rekao da su odnosi dve zemlje dobri, ali da ima puno postora da budu još bolji.

Istakao je da postoji velika mogućnost za investiranje u Srbiju i da bi britanske kompanije trebalo da budu više prisutne na srpskom tržištu, naročito kada su u pitanju transportni projekti, ali i učešće u građevinskim poslovima.

S tim u vezi, na sastanku je bilo reči o tome da se u narednom periodu u Londonu organizuje sastanak na kome će britanskim privrednicima biti predstavljeni investicioni potencijali Srbije i projekti čija je realizacija u planu.

Govoreći o razvoju kulturne saradnje, Vesić je konstatovao da bi moglo dosta da se uradi po tom pitanju i da bi to moglo biti od izuzetne pomoći na primer studentima sa čime se britanski ambasador složio i napomenuo da je povratak “Britiš ervejza” na srpsko tržište odlična vest koja bi mogla upravo da pomogne u pravcu razvijanja ovih odnosa.

Tokom sastanka sagovornici su razmenili prigodne poklone, pa je tako ministar dobio knjigu o Flori Sends, koja se borila na strani srpske vojske u Prvom svetskom ratu, dok je ambasador na dar dobio knjige o Beogradu ministra Vesića.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.