Ministar privrede uručio 110 sertifikata zanatlijama

BEOGRAD – Sertifikacijom zanata se omogućava niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje, izjavio je ministar privrede Slobodan Cvetković

Ministar privrede Slobodan Cvetković uručio je danas privrednicima 110 sertifikata u oblasti starih tradicionalnih, umetničkih zanata i poslova domaće radinosti.

– Time se utiče na očuvanje i prepoznatljivost našeg etničkog i kulturnog nasleđa. Pošto nosioci sertifikata, zbog načina izrade i količine svojih proizvoda, nisu konkurentni na tržištu, sertifikacijom se omogućava niz pogodnosti u stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje. Na primer, kroz poreske olakšice, tako što nosioci sertifikata, koji se opredele da prihod od samostalne delatnosti plaćaju paušalno, stiču pravo da im se polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog poreza umanji i za 50 posto – rekao je ministar Cvetković.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede Dušan Vučković naglasio je da sertifikovani, zanatski proizvodi mogu biti označeni sa nekoliko posebnih oznaka i to „proizvod starog zanata”, „proizvod umetničkog zanata”, „proizvod domaće radinosti”, kao i oznakom „otvorene šake“.

– Postupak sertifikacije sprovodi se da bi se statusno precizirali oni koji se bave starim i umetničkim zanatima i poslovima domaće radinosti i na taj način prepoznali i zaštitili, odnosno razlikovali od onih koji se bave masovnom proizvodnjom. Do sada je upisano više od 1.100 sertifikovanih privrednih subjekata, a nosioci sertifikata su u najvećem broju preduzetnici, ali i privredna društva, kao i zanatske zadruge i udruženja – objasnio je Vučković.

Direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić naglasio je da zanatlije stvaraju proizvode koje mogu biti i od nacionalnog značaja.

– Njihova dela, pod uslovom da su originalna, mogu da budu zaštićena autorskim pravom ili industrijskim dizajnom. Ako je zanatlija tokom svog rada osmislio neki novi ili unapredio neki postojeći proizvodni proces, možda postupak stvaranja zanatskog proizvoda može da bude zaštićen patentnom. Sve su to prava intelektualne svojine – rekao je Marić.

Prisutnima se obratila i Danijela Filipović, koordinator Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju, koja je rekla da je očuvanje tradicionalnih zanata prepoznato Uneskovom Konvencijom o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, koju je Republika Srbija ratifikovala 2010. godine.

– Očuvanje je usmereno na delovanje u cilju stvaranja uslova za prenošenja znanja i veština, ali i na podizanje svesti o važnosti očuvanja zanata koji su, prenoseći se sa generacije na generaciju, sačuvani do danas – kazala je Filipović.

A koliko je značajno imati ovaj sertifikat objasnio je Gavrilo Jaraković iz Užica, proizvođač liciderskih srca i bonbona i vlasnik Sertifikata za stare i umetničke zanate od 2011. godine.

– Zahvaljujući sertifikatu proširio sam proizvodnju i razmišljam o zapošljavanju radnika koji će mi pomoći da postignem još bolje rezultate u plasmanu proizvoda – rekao je Jaraković.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.