Ministar Nikola Selaković posetio Zrenjanin

ZRENJANIN – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Nikola Selaković danas je posetio Zrenjanin i tom prilikom zajedno sa gradonačelnikom Simom Salapurom posetio preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom “Stil”, a nakon toga je organizovana  dodela boračkih legitimacija učesnicima ratova, vojnim invalidima, civilnim invalidima rata i članovima njihovih porodica.

U okviru današnje posete organizovan je i radni sastanak sa čelnicima zrenjaninske lokalne samouprave, predstavnicima ustanova socijalne zaštite, službe za zapošljavanje i Inspektorata za rad.

Preduzeće “Stil” d.o.o. za proizvodnju HTZ obuće trenutno zapošljava 90 radnika, od kojih je 70 osoba s invaliditetom. Decenijama prednjači u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ne samo u lokalnim okvirima, i iz tog razloga, zajedno s ministrom Selakovićem, u poseti su bili i predstavnici Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije (UIPS), kao i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba s invaliditetom Biljana Barošević.

Ministar Nikola Selaković je priliko posete preduzeću istakao da gotovo 80 odsto zaposlenih čine osobe sa invaliditetom što čini “Stil” najvećim pojedinačnim poslodavcem osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji.

“Osnovna funkcija ovih preduzeća nije sticanje profita, već zapošljavanje osoba sa invaliditetom i njihova profesionalna rehabilitacija, jer kako god da izračunate i obračunate, za državu je mnogo jeftinije da uloži u ovako preduzeće, da zaposli osobe koje imaju neki stepen invalidnosti, nego da taj novac daje za socijalnu pomoć ili za smeštaj u posebne ustanove, a na ovakav način dodatno doprinosi i ličnom osećaju korisnosti ljudi koji ovde rade. Ovakvih preduzeća ima 61 u Srbiji, od kojih je većina u privatnom vlasništvu, a ovde je u državnom vlasništvu. Današnji sastanak i razgovor imali su za cilj i na koji način da država prevaziđe izazove i probleme s kojima se ta preduzeća susreću. Republika Srbija daje ozbiljan novac, ove godine je to u budžetu 625 miliona RSD, a koji je namenjen za isplatu zarada zaposlenim osobama sa invaliditetom u ovakvim preduzećima. To je iznos maksimum do 50 procenata prosečne zarade u Republici, dok se onaj ostatak od 50% očekuje da preduzeća stvore svojom poslovnom politikom i kroz poslovanje. Problem je što su ova preduzeća, iz godine u godinu, dobijala sve manje sredstava koja su raspodeljivana u javnom pozivu za nabavku opreme, kasnije samo repromaterijala i moramo da vidimo šta je naš cilj. Po mom ličnom mišljenju ovakva preduzeća su potrebna Srbiji, mogu da posluju i ispunjavaju višestruku svrhu postojanja, a dodatni nam je cilj da promovišemo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ako nemamo dobar i siguran model po kom ovakva preduzeća mogu neometano da posluju, onda ne možemo ni da promovišemo zapošljavanje osoba s invaliditetom, a to nam je cilj” – naveo je Selaković.

Gradonačelnik Simo Salapura je rekao da “Stil” i slična preduzeća koja zapošljavaju osobe s invaliditetom, posluju sa posebnom funkcijom.

“ Kada obezbedite posao osobi s invaliditetom vi ste ne samo zaposlili takvu osobu, već ste olakšali život i njemu i njegovoj porodici, ali i učinili uslugu sredini u kojoj živite. Pored sticanja profita, dakle, ovde postoji i jedna viša funkcija, država je to prepoznala i verujem da ćemo u narednom periodu, zajedno s ovim preduzećem i ministarstvom, načiniti iskorak kada je u pitanju i funkcionisanje preduzeća “Stil” i čitavog sistema zapošljavanja osoba s invaliditetom.”-  objasnio je gradonačelnik Salapura.

Direktor preduzeća “Stil”, ujedno i predsednik Upravnog odbora Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Republike Srbije Aleksandar Bursić, rekao je da je današnja poseta ministra i gradonačelnika rezultovala konstruktivnim razgovorima

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.