Meta mora na sud – zbog krađe

Meta je već ranije tražila odbacivanje tužbe uz objašnjenje da Neural Magic nije zaštitio svoje algoritme, ali sud se s tim nije složio.

Meta će se naći na optuženičkoj klupi nakon što ju je kompanija Neural Magic optužila da je ukrala revolucionarne algoritme koji omogućavaju sistemima veštačke inteligencije da obrađuju informacije brže nego do sada.

Iako su u Meti od suda tražili da odbaci optužbe, okružni sudija Deniz Kaspar zaključila je da ima dovoljno dokaza da se suđenje održi. Na preliminarnom saslušanju pred sudom je svedočio stručnjak koji je procenio da Meta duguje Neural Magicu i do 766 miliona dolara u neisplaćenim naknadama.

 

Foto: unsplash

Kompaniju Neural Magic osnovala su dva bivša istraživača sa “Massachusetts Institute of Technology”, a tužbu protiv Mete podigli su još 2020. godine. U toj tužbi je navedeno da je tadašnji Facebook (sada Meta) ukrao algoritme koji omogućuju jednostavnijim računarima da pokrenu kompleksne matematičke proračune znatno efikasnije nego do tada i tako omogućuju korištenje puno većih grupa podataka.

Računarski naučnik Aleksandar Zlateski, koji je radio u Neural Magicu, prešao je u Metu i sa sobom “odneo” algoritme koji čine srž tehnologije koju je razvio Neural Magic, tvrde tužioci. Meta je, kako kažu, potom te algoritme objavila na stranicama otvorenog koda, GitHubu, i javno zahvalila Zlateskom što je “rešio ključni problem koji Facebooku omogućuje nastavak napretka u svetu veštačlke inteligencije”.

Meta je već ranije tražila odbacivanje tužbe uz objašnjenje da Neural Magic nije zaštitio svoje algoritme, pa ih Zlateski nije neovlašćeno prikupio. Ali, sud se nije složio s tom tvrdnjom i odlučio da će se o kompletnom slučaju odlučivati na suđenju, koje bi trebalo da počne u septembru.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: