Mesto za odmor na zapadu Bačke

SOMBOR – Na krajnjem zapadu Bačke, na tromeđi tri države; Srbije, Hrvatske i Mađarske nalazi se naselje Bezdan. Jedno je od omiljenih mesta za odmor vikendom pre svega zbog lepe prirode i mira koji ćete sigurno osetiti. Naša preporuka je da septemberske dane provedete upravo ovde i iskoristite još malo toplog vremena koje nam je ostalo.

Bezdan naselje nije veliko, nekoliko hiljada stanovnika živi u njemu, što sigurno doprinosi svim posetiocima koji dolaze na odmor. Od grada Sombora udaljen je svega dvadesetak kilometara, a blagodat ovog mesta predstavlja upravo njegova pokrivenost rekom Dunav. Mesto je vrlo popularno po vikend naseljima koja se ovde nalaze, ali i bogatom prirodom, kao i kulturom. Garantujemo vam da čim stignete, osetićete se kao da ste izolovani od svega i poželećete da dođete opet.

Šta sve nudi naselje Bezdan? 

Prvo što vam padne na pamet u vezi naselja Bezdan jeste zasigurno Bezdanska banja, koja sada već broji dugu tradiciju, a čija lekovitost vode je nadaleko poznata. Bezdanska banja smeštena je u centru Bezdana, a banja ima status prirodnog lečilišta u okviru Opšte bolnice u Somboru, “Dr Radivoj Simonović”.

Poslednjih nekoliko godina popularna je poseta i Muzeju parfema koji se nalazi upravo u ovom omanjem mestu, a predstavlja kolekciju sa preko više hiljada bočica nekih od najpoznatijih parfema.

Takođe, u užem centru Bezdana možete uživati u dugačkom šetalištu koji prati tok reke Dunav, dok u daljini gledate na šumovite krajeve. Inače naselje Bezdan je poznato po velikom broju zelenih površina što je užitak ne samo za turiste, već i za brojne pacijente koji dođu ovde da se leče.

Bezdan važi za jedno od najpošumljenijih mesta u Vojvodini.

Bogata priroda

Gornje Podunavlje je specijalni rezervat prirode koji se prostire i na našoj srpskoj strani, ali i na Mađarskoj, kao i Hrvatskoj. Ovaj jedinstveni eko sistem zahvata teritoriju od Bačkog Monoštora, Apatina i Bezdana.

Gornje Podunavlje je ostatak nekadašnjih plavnih predela Dunava i jedan od retkih rezervata prirode u Evropi sa takvim biodiveriztetom. Karakterišu ga neprekledne i netaknute zelene i plave prirodne površine i neverovatni pejzaži.

Foto: Gornje Podunavlje/Vojvodina šume

Kao jedan od netaknutih prirodnih lokaliteta, Gornje Podunavlje u Bezdanu je vrlo popularna destinacija turistima. Gornje Podunavlje nudi i nekoliko staza za šetanje. Pored toga upravo na Gornjem Podunavlju pronaći ćete i Eko centar “Karapandža” koji se nalazi na obali Bajskog kanala, a u svojoj ponudi ima bezbroj aktivnosti koje vas mogu lakše upoznati sa ovim specijalnim rezervatom prirode.

S toga ne propustite organizovane šetnje, vožnje čamcem, biciklima, edukaciju uz specijalnog vodiča, upoznavanje sa retkim biljnim i životinjskim vrstama na ovom području ali i mnogim drugim.

Bajski kanal kao jedan od lokaliteta takođe netaknute prirode, spaja srpsku i mađarsku stranu. Kanal se prostire od mađarskog grada Baje na severu pa sve do Velikog Bačkog kanala u koji se uliva. Veliki Bački kanal deo je rečne mreže Dunav-Tisa-Dunav koji kreće od Bezdana pa sve do Bečeja. Bajski kanal je jedan od najčistijih kanala u Srbiji, sa bogatom rečnom ribom.

Foto: Bajski kanal/Vikipedija/Kalinka Tamás

Vikend naselja 

Postoje brojna vikend naselja na potezu Bezdana u kojima možete pronaći povoljan smeštaj. Ovde uz prelepu prirodu i moćan Dunav popularna su vikend naselja. Najpopularnija naselja na ovom potezu su Baračka koja se prostire severno od Muzeja Batinske bitke, uz Dunav. Tu ćete pronaći i čarde po vašem ukusu.

Takođe postoje i vikend naselja koja se ne nalaze na Dunavu, ali su čak možda i brojnija po vikendicama, kao što su Korlatoš i Šebešfok.

Poznata i popularna je ekološka radionica “Baračka” koja dugi niz godina praktikuje radionice za decu, ali i malo starije sa ciljem da se ekološki osvesti potreba za prirdom i upozna što bolje njene blagodati.

Ukoliko tražite neki smeštaj, malo drugačiji od vikend naselja dobra vest je što u Bezdanu postoji i “Kamp Bezdan” jedini hotel koji zapravo nije hotel kakvim ga zamišljate, već je zakup šatora sa ležajevima.

Kultura 

Kako je Bezdan naselje koje je na tromeđi tri zemlje, onda su ovde prisutne ne samo populacijski, etnička raznolikost, već i razni spomeni kulture. Tako recimo imate Muzej Batinske bitke podignut 1981. godine u znak sećanja na jednu od većih bitaka na ovim prostorima za vreme Drugog svetskog rata, bitku kod Batine.

Muzej je 90ih godina doživeo tešku sudbinu usled čestih granatiranja. Tako razrušen stojao je sve do 2017. godine kada je uz pomoć Pokrajinske vlade i Grada Sombora ovom Muzeju vraćen sjaj.

Foto: Print Screen/Facebook/Muzej Batinske bitke

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: