Odmrzavanje mesa je rutinski posao za domaćice, ali ako to ne radimo pravilno može da bude opasno po zdravlje.
Naime, iako većina odmrzava meso na sobnoj temperaturi takva praksa može biti izuzetno rizična.
Opasnosti odmrzavanja mesa na sobnoj temperaturi
Kada meso stoji na sobnoj temperaturi, njegova površina brzo ulazi u temperaturnu zonu pogodnu za razvoj bakterija poput Salmonelle i Ešerihije koli koje mogu da donesu rizik od trovanja hranom. Meso se nejednako odmrzava i tokom kuvanja može rezultirati da je spoljašnji deo prekuvan, dok unutrašnjost ostaje nedovoljno termički obrađena.
Najsigurniji je frižider
Najsigurnija metoda odmrzavanja mesa je postepeno odmrzavanje u frižideru. Ovim načinom meso ostaje na kontrolisanoj temperaturi, čime se usporava razvoj bakterija. Staviti meso u posudu ili na tacnu, ostaviti da se odmrzava preko noći.
Hladna, nikako topla voda
Meso možete da otapate i u hladnoj vodi. Potopiti meso u hladnu vodu i menjati vodu svakih pola sata. Manji komadi se odmrzavaju za 1–2 sata, veći za 3–4 sata.