logo transparend vojvodina uzivo

Mesarović sa ministrom privrede Slovenije Matjažom Hanom o saradnji sa Srbijom

BEOGRAD- Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović istakla je danas na sastanku sa privrednom delegacijom Slovenije na čelu sa ministrom privrede, turizma i sporta Slovenije Matjažom Hanom da je Srbija najatraktivnija investiciona destinacija u regionu, koja je privukla 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini.

Na sastanku kojem je prisustvovao ambasador Slovenije u Beogradu Damjanom Bergantom bilo je reči o mogućnostima za unapređenje i jačanje privredne saradnje dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Sagovornici su napomenuli da postoji intenzivan politički dijalog predstavnika država na svim nivoima, ali da postoji dodatni prostor i potencijal za unapređenje saradnje.

„Posebno vidimo potencijale u sektorima za infrastrukturno povezivanje, u saobraćaju, energetici, IT industriji, poljoprivredi, zaštiti životne sredine, građevinarstvu i turizmu. Pažnja se posvećuje i razvoju saradnje malih i srednjih preduzeća, kao i zajedničkim nastupima na trećim tržištima. Srbija se pokazala kao pouzdan partner stranih kompanija i uprkos globalnim izazovima, kao politički stabilna ekonomija koja ulaže u infrastrukturu i raspolaže značajnim prirodnim i kvalitetnim ljudskim resursima“, rekla je Mesarović.

Ministar privrede, turizma i sporta Slovenije je ponudio razvojnu pomoć kroz program zelene transformacije.

Istakao je važnost sporta i turizma u razvoju privrede i kazao da su slovenačke kompanije zainteresovane za podršku svetske izložbe EKSPO 2027, koju vidi kao motor privrednog razvoja.Na sastan

ku je dogovoreno da se na jesen organizuje veći skup privrednih delegacija iz Srbije i Slovenije i da se saradnja formalizuje, a potom i da se održi značajan broj sastanaka između direktnih privrednih subjekata koji mogu da doprinesu povećanju spoljnotrgovinske razmene između dve države.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.