Merkur večeras dostiže svoju najvišu tačku i biće vidiljiv na nebu iznad vas

Danas, 22. septembra, Merkur će dostići svoju najvišu tačku na nebu u 2023. godini. Evo kako da ne propustite ovaj astronomski događaj.

Ukoliko nikada do sada niste videli Merkur svojim očima, danas je možda dan da ovo promenite. Večeras ćete ovu “Brzu planetu” sa orbitom oko Sunca koja traje manje od 90 dana, moći da ugledate poluosvetljenu na noćnom nebu iznad vas.

 

Merkur je poznat po tome da toliko blizu kruži oko naše najbliže zvezde, da se skoro uvek “izgubi” u njenom odsjaju. Zato tokom godine postoji svega par prilika kad je moguće videti i to u sumrak – kada je zalazak i izlazak Sunca blizu. On će tada biti na svojoj najvećoj udaljenosti od njega, kada se posmatra sa Zemlje.

Treba upamtiti da će Merkurovo najveće izduženje biti vidljivo iznad zapadnog horizonta nakon zalaska, dok će 30 minuta pre izlaska on biti vidljiv iznad istočnog horizonta. U tim trenucima on će zbog poluosvetljenja izgledati kao Mesec u prvoj i poslednjoj fazi. Nakon dostizanja svoje najveće tačke on će biti vidljiv u narednih nekoliko dana, tj. do 30. septembra.

Ukoliko ne želite ovo da propustite i ako vremenski uslovi to dozvoljavaju – bez oblaka i padavina – biće vam potreban dvogled sa žutim nijansama i horiont na kom nema prepreka. Radi lakše orijentacije, Venera će sijati tačno iznad njega.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: