Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Narandžasti performans u opovačkom parku

OPOVO – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u opovačkom parku kod fontane, žene zaposlene u Opštinskoj upravi Opovo, Centru za socijalni rad Opovo i Opštinske narodne biblioteke Opovo, organizovale su performans u cilju podsećanja i skretanja pažnje na ovaj problem.

Oko fontane poređano je 23 para narandžastih ženskih cipela, u boji koja je simbol borbe protiv nasilja nad ženama, uz transparente sa porukama stop nasilju nad ženama.

Akciji su se pridružili funkcioneri lokalne samouprave sa predsednikom opštine Milošem Markovim i zajedno sa aktivistkinjama pored svakog para cipela položili po cvet narandžastog gerbera.

Zamenica predsednika opštine i koordinator ove akcije Anka Simin Damjanov istakla je važnost kontinuiranog aktivizma i edukacije na ovu temu.

„Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počinje danas, 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Današnjim performansom smo hteli da se setimo svih žrtava nasilja u porodici. Ova 23 narandžasta para cipela predstavljaju 23 ubijene žene koje su mučene i ubijene ove 2022. godine. Nažalost, ove brojke rastu, što je veliki problem i moramo ovog da se setimo, ne samo tokom 16 dana aktivizma, već 365 dana u godini da pričamo o ovoj temi i da radimo na edukaciji društva u kojem živimo. Ovim putem hoću da ohrabrim sve žene žrtve nasilja da prijave svoje mučitelje. Mi kao lokalna zajednica tu smo da ih podržimo, zaštitimo i usmerimo ka ustanovama koje će im pružiti zaštitu za dalje“, poručila je Simin Damjanov.

 

Akciji su se pridružili funkcioneri lokalne samouprave sa predsednikom opštine Milošem Markovim i zajedno sa aktivistkinjama pored svakog para cipela položili po cvet narandžastog gerbera (Izvor: Glas Opova)

 

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja, koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
26. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
27. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
28. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
29. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: