logo transparend vojvodina uzivo

,

Međunarodne bankarske grupacije i dalje jake na Zapadnom Balkanu

BRISEL – Međunarodne bankarske grupacije su uprkos geopolitičkim izazovima zadržale jaku poziciju na Zapadnom Balkanu, navodi se u današnjem saopštenju Evropske investicione banke (EIB).

EIB istovremeno konstatuje da pooštravanje uslova kreditiranja uzima svoj danak.
Međunarodne bankarske grupacije zadržale su čvrstu poziciju i posvećenost centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, a bankarske grupacije koje posluju na Zapadnom Balkanu su i dalje su optimistične u pogledu regiona.

Oko 45 odsto pomenutih bankarskih grupacija planira da selektivno proširi svoje poslovanje ili da zadrži isti obim poslovanja na Zapadnom Balkanu, dodaje se u saopštenju.
Potražnja klijenata na Zapadnom Balkanu za kreditima je
još uvek stabilna, ali uslovi kreditiranja su pogoršani i očekuje se da će ponuda kredita i dalje biti slaba.
Prema Istraživanju Evropske invsticione banke (EIB) o aktivnostima banka u regionu centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIJIE), međunarodne bankarske grupacije koje posluju u ovom regionu pokazale su otpornost i posvećenost.

„Istraživanje bankarskog kreditiranja potvrđuje posvećenost međunarodnih bankarskih grupacija ovom regionu, kao i njihove napore da održe stabilnost“, izjavila je glavna ekonomistkinja EIB Debora Revoltela.
Ona dodaje da je evidentno dalje pooštravanje uslova finansiranja na strani ponude u svim segmentima poslovanja i u većini zemalja, koje će se zadržati i u narednim mesecima.
Banke predviđaju porast problematičnih kredita, što će se naročito odraziti u sektoru stanovništva i privrede, s obzirom na usporavanje ekonomskog rasta, visoku inflaciju i veće kamatne stope, navodi se u saopštenju.

One očekuju da će trenutno povoljno okruženje za finansiranje ostati takvo i tokom sledećih šest meseci.
„Grupacija EIB će nastaviti da obezbeđuje finansiranje koje je regionu Zapadnog Balkana neophodno za adekvatan odgovor na buduće potrebe”, rekla je Liljana Pavlova, potpredsednica EIB.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.