logo transparend vojvodina uzivo

Maslinovo ulje jeste izvor zdravlja, ali u ovih nekoliko situacija je potpuno beskorisno: Posebno ga izbegavajte u drugoj

Maslinovo ulje je izuzetno važno za zdravlje našeg organizma. U sebi poseduje omega-3 masne kiseline i njegovom upotrebom smanjujete rizik od srčanog udara.

Međutim, to ne znači da maslinovo ulje treba uvek i u svakoj situaciji koristiti. Postoje i one u kojima, verovali ili ne, ali može da vam naškodi, ili da, u najmanju ruku, bude beskorisno.

Maslinovo ulje za lice

Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje i u kozmetičke svrhe, najčešće kao masku za kosu, ulje za masažu ili negu kože. Međutim, kada je u pitanju lice, maslinovo ulje treba izbegavati!

Razlog tome je što je maslinovo ulje gusto i začepljuje pore, pa bi osobe sklone aknama trebalo da ga isključe iz svoje kozmetičke rutine.

Maslinovo ulje za prženje

Maslinovo ulje je izuzetno dobro za zdravlje srca, ali postaje štetno kada je izloženo visokim temperaturama. Iako ova tema izaziva mnoge kontroverze, bolje je sprečiti potencijalnu štetu.

Ono što sa sigurnošću možemo reći je da zagrevanje uništava strukturu ulja. Umesto toga, radije koristite maslinovo ulje kao „začin“ za gotovo jelo.

Maslinovo ulje za roštilj

Postoji mnogo recepata za marinadu u kojima se pominje maslinovo ulje. Iako nije štetno, potpuno je nepotrebno koristiti maslinovo ulje u ove svrhe jer ono jednostavno gori.

U stvari, meso i povrće za roštilj ne treba da se podmazuju uljem. Dovoljno je nauljiti rešetke roštilja, a hranu marinirati u suvim začinima.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.