logo transparend vojvodina uzivo

Marine Le Pen može da promeni i kurs proširenja EU?

Adria region je na mapi globalnih izbora – šta su pokazali rezultati glasanja za Evropski Parlament, koji su uticaji na zemlje članice, a koji za one zemlje  koje žele da se priključe Evropskoj Uniji. Istovremeno, pomno se prati i trka za predsedničke izbore u  Americi jer će ishod uticati na ceo svet prema pisanju Bloomberg Adria.

U emisiji Zoom IN Aleksandra Kolaković, naučna saradnica u Institutu za političke studije navodi da promena koje se tiče Srbije može da dodje iz Francuske , odnosno nakon vanrednih parlemetarnih izbora jer je poznato da Le Pen nije ta koja podržava proširenje Unije.

Marine Le Pen ima evroskeptični stav po pitanju proširenja same Unije. To nije neka novina. Kad je reč o državama Zapadnog Balkana i proširenju, Francuska će biti više okrenuta u tom slučaju sebi i svojoj unutrašnjoj politici.  Tu dolazimo do pitanja migracija, saradnje, radnih dozvola, boravišnih dozvola koji uključuju sve druge državljane. U tom kontekstu treba posmatrati  pitanje proširenja kao i  finansijskih izdvajanja koja mi najviše očekujemo. Ona bi bil znatno oslabljena i stavljena po strani uprkos tome što naša javnost ima  dosta velike simpatije za Marine Le Pen“, navodi Kolaković i dodaje da su sve opcije moguće kada je reč o ishodu.

Sa tim je saglasan i drugi sagovornik u emisiji, Strahinja Matejić, koji je pomoćnik direktora Eurasia group. Matejić navodi da su njihove analize uoči ovih izbora ukazivale na moguć porast i desnice i levice.

„Analize pokazuju i na dalje jednu konstruktivnu politiku nove Evropske komisije, bilo da je na njenom čelu  Ursula von der Leyen  ili neko drugi. Ako ostavimo  personalna rešenja na trenutak po strani, to će i dalje biti jedna konstruktivna politika EPP-a, socijaldemokrata, liberala, dakle tri do četiri familije partija koje su na centru koje sarađuju već skoro dve decenije, tako da nekih fundamentalnih razlika nema. Ono što možda da bude zanimljivo, ako se poveže sa  Francuskom, je činjenica da nakon izbora, ukoliko se desi manjinska vlada krajnje desnice, naravno po Ustavu Francuske, predsednik vodi spoljnu politiku odbranu. Ali, sa druge strane, svaki drugi sastanak u Evropskoj komisiji, Marine Le Pen, odnosno njena stranka bi slala sa premijerom. Oni bi se pitali i  od poljoprivrede do ekonomskog budžeta,  od pomoći za Ukrajinu do aspiranata za članstvo poput zemalja sa Balkana. Tu može biti velikih promena. Marin Le Pen je, uprkos tome što bi neki politički subjekti, pa i glasači na Balkanu, videli nju kao dobrodošlog kandidata, ne samo za mesto premijera, nego i  lidera Francuske uopšte, izuzetno tvrd stav iznela o njenoj politici  povodom proširenja EU na Balkan, odnosno neproširenja“, navodi Matejić.

Izbori u Americi – najneizvesniji u poslednjih 140 godina

Ova godina je superizborna jer se u  zemljama koje imaju više od polovine svetske populacije održavaju izbori, na kojima glasa više od četiri milijarde ljudi. Za nama su izbori u RusijiIndiji i za Evropski Parlament.

Izbori koji se smatraju da će opredeliti dalji tok globalnih dešavanju su predsednički izbori u Americi, za koje sagovornik Bloomberg Adrije Strahinja Matejić kaže da nisu bili nikada neizvesniji u istoriji moderne demokratije, poslednjih 140 godina. Ono što dodatno može da zakomplikuje  jeste otvaranje novog žarišta na Bliskom istoku, takozvanom Severnom frontu.

Bloomberg Adria
 

„Sto hiljada interno raseljenih Izraelaca, odnosno stanovnika Izraela sa Severne granice vrši ogroman pritisak na kabinet premijera Netanjahua da uzvrati udarac. Naravno taj protivnik Hezbolah nije identičan onim ostatku Hamasa u Gazi. Otvaranje tog ratnog projekta bi zahtevalo veliku podršku Sjedinjenih Država. Samim tim na domaćoj političkoj sceni u Sjedinjenim Državama, to bi nosilo ogromne političke implikacije. Trenutno američka administracija nema politiku za Bliski istok, deluje kao da  trenutno Bidenova administracija pritiska sve dugmiće na tastaturi ne bi bili i nešto se desilo sa tim problemom na Bliskom istoku. Sve su to  faktori koji  utiču na izbore u kojima trenutno bivši predednik Tramp vodi u odnosu na aktuelnog Bidena u sedam od osam ključnih saveznih država. To nisu dobre vesti ako ste u Bidenovom savetničkom timu. Mislim da će u septembru i oktobru ti rizici porasti na najviši nivo, pogotovo što se tiče Bliskog istoka krajem septembra početkom oktobra nije uopšte nemoguće očekivati nove vrste terorističkih napada ili sličnih uzvraćanja sa izraelske strane i sve će to nositi implikacije na domaću političku scenu u Americi, koja je, kao što smo rekli, nikada u modernoj istoriji nije bila čupavija“, navodi Matejić.

Koji su to još globalni izazovi koje, izmedju ostalih,  u Eurasia group  vide i u veštačkoj inteligenicji i i kako da li Srbija može da se pozicionira u odnosu na njih, pogledajte u videu emisije Zoom IN.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.