Marija Terezija i česnica iz Vojvodine – šta imaju zajedničko?

česnica i marija terezija izvor AI Vojvodina uživo
Kakve veze imaju Marija Terezija i slatka česnica iz Vojvodine? Zašto se u Vojvodini pravi slatka česnica, a u ostatku Srbije slavski kolač koji je slan.

Kada se u Vojvodini priprema božićna česnica, ona se razlikuje od klasične pogače — ne pravi se od brašna i kvasca već od kora, oraha i ulja, jer je česnica u Vojvodini slatka.

Peče se na Badnje veče, a lomi se i deli ukućanima na Božić, nakon ručka. Sam naziv „čest” znači deo, sreća, i povezan je sa verovanjem da česnica donosi blagostanje i rodnu godinu. U nju se stavlja novčić koji simbolizuje bogatstvo i sreću, a čuva se na ikoni do sledećeg Božića.

Istorijski gledano, običaj pravljenja slatkog kolača umesto slavskog kolača potiče još iz doba Marije Terezije, piše u knjizi „Obredni običajni hleb u Vojvodini“ Dimitrija Vujadinovića. Kako bi suzbila raskošna slavlja kod Srba uvela je porez na sečenje slavskog kolača. Srpski narod, ili bolje rečeno, domaćice su odgovorile na sebi svojstven način — prestale su da mese slavski kolač, čime su izbegli plaćanje poreza, ali su očuvali simboliku kroz česnicu. Česnica je služena isečena na komade, i zbog toga se na nju nije mogao primenjivati porez. Ovaj običaj i danas živi kao deo božićne tradicije u Vojvodini i deo je istorije ovog dela Evrope.

U Vojvodini je česnica više od hleba — ona je sećanje na otpornost, veru i slatku želju za boljom godinom.

Recept za slatku česnicu:

Sastojci:

500 grama oraha

200 grama rogača

200 ml kisele vode

pakovanje kora za pitu

malo ulja i po ukusu šećer ili med

200 grama suvog grožđa

Priprema:

Kore se ređaju u pleh i premazuju uljem i posipaju se šećerom ili medom, zavisi od toga šta porodica više voli. Med je tradicionalniji sastojak i ima simboliku – donosi slast u novu godinu. Zatim se dodaje rogač i orasi. Ređa se naredna kora koja se posipa suvim grožđem i zatim postupak ide ispočetka. Negde, tokom ređanja, postavite i dinar (ili zlatnik). Kada se završi ređanje svih sastojaka i postavi poslednja kora, ona se prelijte kiselom vodom i šećerom tako da kora upije slatkoću i ne bude suva dok se peče. Ovako pripremljena česnica nalik je na baklavu.

Prijatno!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: