Manifestacija “Ovčarski dan” u Sakulama održana pod kišobranima

SAKULE – Nakon 27 godina morao je doći i taj kišni dan. Nažalost, manifestaciju “Ovčarski dan” u Sakulama koju je skoro tri decenije pratilo lepo vreme, ove godine vreme nije poslužilo.

Kiša koja je ceo dan padala uslovila je odustajanje velikog broja izlagača i takmičara, a ujedno i drastično smanjila posetu.

I pored kiše održana je smotra kolekcija ovaca, takmičenje u kuvanju čobanca, kulturno – umetnički program se odvijao na pokrivenoj bini, prodajni bazar u parku, dok je izložba ženskih udruženja, koja se održavala u sali sakulskog doma kulture, upravo zbog toga privukla i možda najveću pažnju redovnog programa.

Srba Stanojev, predsednik Udruženja stočara „Ovčar“, koje je i organizator manifestacije „Ovčarski dan“ kaže da se ekstenzivno ovčarstvo i uzgajanje rase cigaje povlači pred drugim poljoprivrednim granama.

„Na današnjoj smotri ovaca izlaže 18 vlasnika sa 150 grla i zbog ovog vremena to je malo ali kad je idelano vreme bude i 300 grla u različtim kategorijama. Moguće je da je tendencija pada ovčarstva jer više nem onih zaljubljenika i pravih čobana koji su to čuvali. Mi koji se bavimo i ratarstvom teško to pratimo, a oni koji gaje ovce uglavnom drže one koje mogu da se gaje u kućnom ambijentu, a to su bele tovne rase. U Banatu je uglavnom zastupljena cigaja i to je pašarska ovca koja se osam meseci izvodi na pašu, a ostalo vreme u staji. Cigaje ima sve manje jer nema genetske obnove ali pravi zaljubljenici u ovčasrtvo još uvek drže ovu rasu. Dobar primer je Stupar u Opovu koji ima 300 grla ovaca rase cigaja, dok se u Sakulama sada uglavnom drže ovce rase „il de frans, „vitemberg“ i „bergam“. Nekada je u Sakulama bilo 2000 ovaca, a sada se taj broj prepolovio“, izjavio je Stanojev.

 

 

Na takmičenju u kuvanju čobanca, od 54 prijavljene ekipe u takmičarski ring je izašlo 32. U kategoriji belog čobanca pobedio je Maka Jozef iz Banatske Tople, a u kategoriji crvenog čobanskog paprikaša Čaba Selmeši iz Mihajlova.

 

 

Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov ističe važnost ove manifestacije kao velike agro turističke atrakcije.

„Mi kao lokalna samouprava podržavamao manifestaciju „Ovčarski dan“ i trudićemo se da i u budućnosti tako nastavimo. Za našu lokalnu samoupravu su jako važne ovakve manifestacije, posebno što smo mi mala sredina, a pre svega za promovisanje agroturizma“, poručila je Simin Damjanov.

 

 

Ružan kišni dan popravili su muzičari iz grupe „Garavi sokak“, koji su i pored kiše uz najuporinije, ali izuzetno vesele posetioce, održali dobar koncert. Kiša je padala, muzičari su svirali, publika je igrala i pevala, svakako dovoljno za dobru zabavu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: