Manifestacija „Muzeji za 10“ u Narodnom muzeju Pančevo

PANČEVO – Ove godine manifestacija „Muzeji za 10“ ima slogan „Muzeji, održivost i blagostanje“, trajaće od 13. do 19. maja, a Narodni muzej Pančevo će za posete biti otvoren svaki dan od 10 do 20 časova.

„Pozivamo vas da posetite našu stalnu postavku, izložbu plakata predstave „Kovači“ našeg sugrađanina, dramaturga Miloša-Miše Nikolića, kao i da dođete na otvaranje izložbe „Uroš Predić u zbirci Gorana Nikolića Neuzinskog: Životni atelje između slika i reči“, koje je zakazano za 18. maj, na Međunarodni Dan muzeja, u 19 časova. Na izložbi će biti prikazani nikad ranije viđeni, privatni predmeti i prepiske Uroša Predića, a autori izložbe su kustos istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov i Goran Nikolić Neuzinski. Takođe u sklopu manifestacije „Muzeji za 10“, 19. maja u 13 časova otvorićemo izložbu „190 godina zgrade Magistrata u Pančevu“, čiji je autor istoričarka Slobodanka Perović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu“, navodi se u pozivu pančevačkog Narodnog muzeja.

 

 

Posetioce ove ustanove kulture navikli su da svake godine tokom trajanja manifestacije „Muzeji za 10“ u Narodnom muzeju Pančevo posete nekoliko izložbi, zatim stalnu postavku, učestvuju u nekoj od radionica ili prisustvuju predavanju i koncertima, koji bi se za posetioce organizovali tokom nedelje u kojoj se obeležava Međunarodni Dan muzeja, Nacionalna Nedelja muzeja i Evropska Noć muzeja.

„Imajući u vidu ozbiljnost i težinu nemilih događaja koji su nas zadesili nedavno, i u skladu sa odlukom organizatora manifestacije „Muzeji za 10“ i sindikata u kulturi, Narodni muzej Pančevo otkazao je planirane koncerte, kao i jednu autorsku izložbu, čije je otvaranje bilo zakazano za 16. maj, dok je otvaranje druge izložbe pomereno sa 13. na 19. maj. Ove godine manifestacija „Muzeji za 10“ i Noć muzeja biće obeležene skromnije i bez velike pompe. Izložba koju smo otkazali pripremana je gotovo šest meseci, a u njenoj pripremi učestvovali su autori viši kustosi našeg Muzeja, arheolozi Jelena i Vojislav Đorđević, viši kustos istoričar Srđan Božović i kao saradnik, konzervatorka Gordana Đurađević Prvanov. Kako je tema izložbe hladno oružje iz zbirki Narodnog muzeja Pančevo, od praistorije do 20-og veka, smatramo da tematika ne odgovara momentu u kome se naše društvo trenutno nalazi. Iako je izložba potpuno muzeološka, na naučan i stručan način bavi se otkrivanjem, konzervacijom, tumačenjem i prezentacijom evolucije naoružanja kroz istoriju ljudske vrste, doneli smo zajedničku odluku da se izložba odloži na duži period“, zaključuje se u saopštenju Narodnog muzeja Pančevo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.