Manifestacija “Grgurevačko leto” na izvoru (FOTO)

SREMSKA MITROVICA – U fruškogorskom selu Grgurevci je tokom proteklog vikenda organizovano „Grgurevačko leto“, manifestacija koja se održava po prvi put, a objedinila je različite događaje koji su okupili meštane i brojne posetioce, sa ciljem promocije života na selu, čuvanju tradicije i negovanju porodičnih vrednosti.
Foto: mojgradsm.rs

Manifestaciju su posetili i predstavnici Grada Sremska Mitrovica, koji su pohvalili meštane na slozi i angažovanju, kako bi priredili jedan ovakav događaj.

Za najmlađe je priređen poseban kutak, a imali su priliku da se oprobaju i u svojevrsnoj letnjoj dečijoj olimpijadi.

Foto: mojgradsm.rs

U sklopu manifestacije upriličena je i „Kotlićijada“, a veliku pomoć i podršku u organizaciji ove manifestacije pružila su grgurevačka udruženja žena, kojih u ovom fruškogorskom selu imaju čak četiri.

U kreiranju ove originalne manifestacije učestvovali je i udurženje „Ostani na selu“, koje se bavi očuvanjem tradicionalnih vrednosti kao i poboljšanjem uslova koji će dovesti do ostanka mladih na selu.

Foto: mojgradsm.rs

Udruženja žena su na štandovima prezentovale svoje rukotvorine, kao i domaće slane i slatke proizvode, a posebnu pažnju posetilaca privukla je maskota manifestacije – „Krcan“, petao napravljen od slame, za koji se vezuje priča koja se tiče starog lokalnog običaja.

Foto: mojgradsm.rs

Predsednik udurženja “Ostani na selu”, Dragan Nagradić i meštanin Grgurevaca, ispričao na m je seosku legendu. Naime, lokalni momci kada im se drug ženi uhvatili bi pevca i na traktory bi, na koji zakače nešto od metala da zvekeće, uz po koju čašicu, išli kroz celo selo pevajući. Ti momci su se zvali „Krcani“, a petao je simbolizovao završetak momačkog života.

Foto: mojgradsm.rs

Kako su rekli organizatori, uz slogan „Ostani na selu“, ova manifestacija će se organizovati svake godine, s namerom da preraste u tradiciju i okupi što više ljudi, a pre svega one koji nisu imali priliku da posete ovo fruškogorsko selo, da se upoznaju sa njegovim lepotama i gostoljubivim meštanima.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: