Mali: Srpska ekonomija i dalje raste uprkos krizi, a javni dug je pod kontrolom

VAŠINGTON – Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Vašingtonu sa potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani i poručio da srpska ekonomija i dalje raste uprkos krizi, kao i da je javni dug zemlje pod kontrolom.

Mali je predstavio visokoj zvaničnici Svetske banke naše dobre makroekonomske rezultate.

„I dalje rastemo, uprkos krizi, a javni dug nam je pod kontrolom. Nezaposlenost je na istorijski niskom nivou, a strane direktne investicije na rekordno visokom nivou“, istakao je Mali.

Kada je reč o portfoliju koji imamo sa Svetskom bankom, rekao je da je aktuelan Okvir za saradnju za period do 2026. godine.

„Okvirom za saradnju se predviđa osnaživanje makro-fiskalnog okvira za zeleniji rast, zelene investicije i prelazak na ekonomiju sa niskim sadržajem ugljenika, kao i poboljšanje poslovnog okruženja i regionalne integracije“, istakao je Mali.

Kaže da je od predstavnika Svetske banke čuo da im je značajno partnerstvo sa našom zemljom, s obzirom na to da imamo mnogo aktivnih projekata koji su važni za kvalitetniji život građana.

„Razgovarali smo o ovim projektima, ali i o daljoj saradnji, sa naglaskom na projektima iz oblasti energetike. To nam je trenutno jedan od apsolutnih prioriteta i na tome ćemo zajedno raditi“, rekao je Mali.

Ministar Mali će, u okviru učešća na prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke, prisustvovati danas i investitorskom sastanku sa najvećim američkim i međunaronim investitorima, kojima će predstaviti Srbiju kao destinaciju za ulaganje.

Mali će se kasnije u Vašingtonu sastati i sa predstavnicima renomirane agencije za kreditni rejting „Moody΄s“.

Svetska banka je ovog meseca povećala prognozu privrednog rasta Srbije za ovu godinu sa 3,0 na 3,5 odsto, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke: „Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan“.

Za Srbiju su poboljšane projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije i rast u svim sektorima.

Svetska banka je u oktobarskom izveštaju prognozirala da će se ekonomski rast Srbije ubrzati sa dva odsto u 2023. na tri odsto u 2024. godini, kao i na 3,8 odsto u 2025. godini.

Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto.

Na Zapadnom Balkanu, prema Svetskoj banci, očekuje se rast ekonomske aktivnosti od 3,2 odsto i ubrzanje rasta na 3,5 odsto u 2025. godini.

U izveštaju se navodi da će region Zapadnog Balkana ponovo dostići prosečne stope rasta zabeležene pre izbijanja pandemije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

G

Jjjjj

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.