logo transparend vojvodina uzivo

Mali most: Najstariji most u Zrenjaninu (VIDEO)

ZRENJANIN – Grad na Begeju važi i za „Grad mostova“, jer ih poseduje ukupno deset. Ipak, najstariji (ako ne i najpoznatiji) je Mali most, izgrađen sada već davne 1904. godine.

Izgrađen je na istom mestu na kome je nekad stajala drvena ćuprija, koja se otvarala na sredini, kako bi propustila veća plovila. Kada je stari drveni most uklonjen, na njegovom mestu je za samo godinu dana nikao novi, gvozdeni most.

Prvo je dobi naziv „Most Franca Jozefa“ ili samo Franc Jozef. U periodu između dva svetska rata, poneo je ime „Karadžićev most“, koji nikada nije zaživeo. Za žitelje grada on je jednostavno bio i ostao – Mali most.

Foto: Vojvodina uživo

Mali most sagrađen je za skoro godinu dana i za upotrebu je bio spreman u proleće 1904. godine. Dugačak 31 metar, širok 9, a visine 5,5 metara. Mali most se zbog svoje lepote i elegantne konstrukcije ubrzo našao na razglednicama. On spaja centar grada sa naseljem Mala Amerika.

Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra. Deo je jedinstvene celine – zajedno sa Reformatorskom crvkvom, Palatom suda i nekadašnjom Trgovačkom akademijom.

Foto: Vojvodina uživo

Most bez reke

Sredinom osamdesetih Mali most je ostao bez reke ispod sebe. Naime, regulacijom reke Begej ispod Malog mosta stvoreno je jezero koje se tu nalazi i danas. Na taj način je Mali most ipak ostao iznad vode – nekada je spajao dve obale reke, a sada spaja obale jezera.

Mali most je i dalje jedan od simbola Zrenjanina, vekovnih težnji i njegovih žitelja da premošćuju reku, šireći i razvijajući grad na obe njene obale…

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.