logo transparend vojvodina uzivo

Mali: Kamen temeljac za izgradnju nacionalnog stadiona biće postavljen 1. maja

BEOGRAD – Kamen temeljac za izgradnju nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu biće postavljen 1. maja, najavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

On je rekao da je to veoma važan projekat, jer je kako je naglasio, sport, odnosno fudbal postao ozbiljan svetski biznis.

„Mi hoćemo da kroz izgradnju stadiona dovedemo nove timove, događaje, turiste, da razvijemo jedan novi, potpuno drugačiji biznis“, rekao je Mali za TV Pink.

On je podsetio da su već izgrađena tri potpuno nova stadiona u Zaječaru, Leskovcu i Loznici i da su tako u tim gradovima već pokrenute neke nove aktivnosti.

„Bio sam u Leskovcu, dakle, polako oko stadiona, već se grade neke nove zgrade. Dakle, jedna stvar pokreće drugu, odnosno, jedna investicija pokreće drugu“, rekao je Mali i podsetio da niko nije verovo i u Beograd na vodi koji je nekada, kako je kazao, bio najružniji deo grada, a sada je veliko gradilište.

Ministar je naglasio i da je projekat Ekspo 2027 najveća razvojna šansa za Srbiju u narednom periodu.

On je naveo i da će se u narednom periodu investirati u više od 300 projekata, među kojima su, osim Ekspa koje postaje najveće gradilište u Evropi, putevi, zdravstvene ustanove, kao i Bio4 kampus.

Mali je naglasio da je za Srbiju najvažnije da u što kraćem periodu dobije investicioni rejting, da uđe u tu grupu razvijenih, najzdravijih ekonomija sveta i da to bude formalna potvrda svih reformi kroz koje smo prošli, odnosno ostvarenih rezultata.

„Sada smo na korak do tog rejtinga“, istakao je Mali.

On je podsetio da je na sastanku u Vašingtonu sa predsatvnicima MMF-a dogovoreno da sporazum Srbije sa MMF-om, koji ističe krajem ove godine, bude produžen za još dve godine, što je kako ističe, za građane Srbvije veoma važna vest.

„MMF je najveća međunarodna finansijska institucija. Izuzetno nam je važno da nastavimo rad sa njom kako bi nastavili taj reformski proces koji smo započeli pre 11, 12 godina u Srbiji“, rekao je Mali.

Ministar je naveo i da je Srbija tokom Prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu predstavljena na pravi način i da smo dobili pohvale da je naša zemlja svetli primer kako treba voditi ekonomiju u teškim svetskim uslovima kriza, jer smo prošle godine zabeležili stopu rasta od 2,5 odsto, a u februaru ove godine 5,9 odsto, uz rast svih grana privrede.

Među tri glavna zaključka zasedanja, kako je kazao, navedeno je i da različite zemlje različito prolaze kroz krizu, te da u srednjem roku i dalje postoje rizici da zbog svetskih konflikata može da dođe do dodatnog ekonomskog usporavanja i to je najveći izazov u sledećih pet do 10 godina.

„Najvažnija stvar je da rastete, jer tada imate više novca za investicije, više novca za plate, za penzije, a ako nema rasta, onda stagnirate ili ako gledate u nekom vremenskom periodu, ustvari idete i unazad“, rekao je Mali.

Mali je dodao i da „jedna mala Srbija“, zbog odgovorne ekonomske politike koju vodi ostvaruje više stope rasta, što znači da nam se standard prema EU, ali i prema svima ostalima polako, ali sigurno, približava.

„Stope rasta koje mi imamo omogućavaju da završimo i projekte kao što je Ekspo, odnosno projekte kao što je Srbija 2027. Potpuno smo u dinamici da ostvarimo taj plan da do kraja 2027. godine, kao što je predsednik Vučić obećao, imamo prosečnu platu u Srbiji 1.400 evra, prosečnu penziju 650 evra i minimalnu zaradu 650 evra“, rekao je Mali.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.