Mali: Da ne filozofiramo već pogledamo semafor

BEOGRAD – Gde god da se pogleda, vide se rezultati rada protekle decenije – kilometri novoizgrađenih auto-puteva, gradilišta na kojima niču nove bolnice i nova radna mesta, ali se vidi i MMF koji, za razliku od prethodnog vremena, odlazi zadovoljan iz Srbije, poručio je danas ministar finansija Siniša Mali funkcioneru S SP Dušanu Nikeziću.

“Kad se utakmica rešava tek pucanjem penala, znači da je bilo napeto, a golovi su stizali pođednako sa obe strane terena. Danas je naš najangažovaniji kritičar, Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde, stigao do analiziranja ‘penala’ u srpskom budžetu. To znači samo jedno, da je već ispucao sve prethodne stavke i da i dalje ne uspeva da nađe rešenje za utakmicu u kojoj slabije trči”, naveo je Mali na fejsbuku.

Poručio Nikeziću da ne treba da filozofiraju, već jednostavno pogledaju semafor. “Bili ste na poziciji kada ste mogli da odlučujete o gradnju puteva, fabrika, bolnica, škola u Srbiji. Kamo sreće da smo, kada su vas građani smenili na izborima, morali da prebrojavamo koliko ste kilometara puteva i pruga izgradili, koliko ste bolnica, škola, vrtića podigli iz temelja, koliko ste radnih mesta otvorili, daleko bilo, investicija privukli. Praznu knjigu smo zatekli, Nikeziću, nismo imali šta da brojimo. Danas je jednostavno. Gde god da pogledate vidite rezultate rada protekle decenije”, naglasio je Mali.

Minstar Mali je naglasio da je prethodna vlast oterala MMF, što sada nije slučaj. “Vi ste ih oterali. Od vas su pobegli i naši građani jer nisu imali posla. Nakon vas smo otvorili 400.000 radnih mesta više, nakon vas se u Srbiju sliva 4,4 milijardi evra stranih investicija, nakon vas je prosečna plata iznad 700 evra, penzije rastu, BDP raste, Srbija raste. Nemojte, Nikeziću, testirati inteligenciju naših građana, jer je za poređenje vremena u kome žive dovoljno da pogledaju samo u svoju kuću. Ne moraju da obilaze silna gradilišta da bi videli koradi u njihovom interesu. A, nemojte testirati ni inteligenciju ekonomskih stručnjaka na još jednoj lekciji koju ste propustili”, istakao je Mali.

Kaže da su pojedini termini u bankarskom svetu jasni i precizni. “To o čemu pričate je standardna naknada kod projektnog finansiranja, ne samo kod nas, nego u celom svetu, i postojala je i u vreme kada ste vi ugovarali zajmove. Doduše, razlika je u tome što vi tada niste ništa gradili i projektovali. Upravo ova naknada je način na koji se štedi na troškovima. Da vam objasnim, naknada služi da se kamata plaća isključivo na potrošeni deo zajma, a za ostatak koji treba da se potroši u vreme izvođenja projekta se obračunava značajno niža naknada od kamate po kreditu. Dakle, pošto svaki projekat ima svoj ciklus, sredstva se povlače po izvedenim radovima kako bi se namirili troškovi. Dakle, delimično se povlači kredit i plaćaju samo izvedeni radovi. Malo jasnije?”, naglasio je Mali.

Takođe, ukazuje da je, po definiciji, naknada na nepovučena sredstva naknada koju zajmoprimac plaća zajmodavcu za obećanje da će mu biti dostupan određeni iznos kredita tokom određenog vremenskog perioda, kao i da se ta naknada obično naplaćuje na neiskorišćeni deo odobrenog kredita i kompenzira zajmodavca za troškove držanja sredstava na raspolaganju.

“Naknada za obavezu može biti fiksna ili promenljiva, a obično se izražava kao procentualni iznos u odnosu na neiskorišćeni deo kredita. Ova naknada se naplaćuje zajmoprimcu tokom perioda u kojem kredit stoji na raspolaganju, a pre nego što se sredstva povuku i počnu da se koriste. Ono što je važno to je da je učešće troškova po naknadama u odnosu na stanje javnog duga Srbije konstantno poslednjih 14 godina i kreće se oko 0,03 – 0,04 odsto u odnosu na javni dug”, rekao je Mali.

Objašnjava da se učešće naknada na nepovučena sredstva se godinama održava na prihvatljivom i niskom nivou, što znači da nema odstupanja koja mogu da ukažu na problem, kašnjenja prilikom korišćenja zajmova ili zadržavanja sredstava po kreditima, niti da ovaj trošak raste brže od zaduživanja. “Dobili ste još jednu lekciju. A sada ispucajte još taj jedan penal koji vam je ostao, pa da Srbija nastavi da pobeđjuje u svojim utakmicama. Lepo joj ide, hvala”, poručio je Mali.

Nikezić je prethodno izjavio da je država samo u prošloj godini platila “penale za javašluk” u iznosu od 1.632.642.962 dinara ili 14 miliona evra, što se vidi iz “Izveštaja o plaćenim naknadama za nepovučena sredstva u 2022. godini” dodajući da je vlada tako priznala koliko neodgovorno upravlja infrastrukturnim projektima i javnim finansijama.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.